SK CZ

  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 25 eur
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 25 eur
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

3 bezlepkové torty, s ktorými zabodujete na každej oslave

Pridané: 04.09.2024 12:03:14 Počet zobrazení: 380

04 September 2024

Pripravujete sa na oslavu a kupované torty nevnímate ako to pravé orechové? Je to veru tak – hostí či oslávencov vždy poteší poctivá doma pripravená dobrota. Potrebujete tortu bez lepku? Poďte si s nami upiecť tri fantastické bezlepkové torty, s ktorými zabodujete na všetkých oslavách.

3 bezlepkové torty, s ktorými zabodujete na každej oslave

Hostí či oslávencov vždy najviac poteší poctivá doma pripravená torta. A obzvlášť, ak potrebujete, aby bola bez lepku. Navyše zohnať bezlepkovú tortu bez predchádzajúceho objednania môže byť problém. Ako sa mu úspešne vyhnúť?

Najlepšia bezlepková krtkova torta

Dezert, ktorý zaváňa sladkými spomienkami na detstvo a je ideálnou voľbou na oslavu. Pripravte ho oslávencom tak, ako sa patrí, teda doma a podľa tradičného receptu. Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 125 g krupicového cukru
  • 125 g čerstvého masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g bezlepkovej múčnej zmesi na koláče
  • 60 ml mlieka
  • 8 PL kakaa (zarovnaných)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Na plnku:

  • 1 smotanu na šľahanie (250 ml)
  • 1 balenie jemného krémového tvarohu (250 g)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g čokolády
  • 1 vanilkový cukor

Na dno korpusu:

  • 3 banány

krtkova-torta-rez

Postup:

  1. Chladené suroviny na korpus nemajú byť úplne studené. Minimálne hodinu pred prípravou ich necháme odpočívať pri izbovej teplote.
  2. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom.
  3. Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov.
  4. Maslo s polovicou cukru vyšľaháme do peny (šľaháme cca 5 minút). Postupne k nemu po jednom zašľaháme všetky žĺtky.
  5. V druhej mise vyšľaháme z bielkov a zo zvyšnej polovice cukru tuhý sneh.
  6. Teraz môžeme striedavo na nízkom výkone zašľahať múčno-kakaovú zmes a mlieko.
  7. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  8. Cesto vylejeme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 24 až 26 cm a dáme piecť na 180 °C na 25 až 30 minút.

 Počas pečenia stihneme pripraviť plnku a nachystať banány:

  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s mascarpone a vanilkovým cukrom do hustého krému. Varechou či lyžicou doň vmiešame tvaroh a nastrúhanú čokoládu.
  • Banány olúpeme, rozkrojíme na polovice a ešte pozdĺžne.

Dokončenie bezlepkovej krtkovej torty:

  1. Keď je korpus vychladnutý, naznačíme si na ňom kruh s priemerom cca o 2 cm menším, ako je forma.
  2. Tento kruh vydlabeme lyžicou do hĺbky ideálne 3 cm. Po kúskoch vybrané cesto odkladáme bokom a prstami ho ešte viac rozmrvíme.
  3. Na dno vydlabaného korpusu položíme tesne vedľa seba banány a na ne do kopčeka navrstvíme krém.
  4. Teraz využijeme vydlabanú a rozmrvenú časť korpusu, ktorou rovnomerne posypeme celý krémový vrch a ešte jemne pozatláčame dlaňami.
  5. Tortu dáme aspoň na hodinku do chladničky a následne môžeme podávať.

Oslávencovi prajeme veľa zdravia a všetkým hosťom dobrú chuť.

Sacherova torta bez lepku

sacherova-torta

Sacherova torta je síce vychýrený viedenský dezert, no vedeli ste, že v podobe, v akej je všetkým známa dnes, ju preslávil až Eduard Sacher, ktorý sa narodil na Slovensku? Nebol to však Slovák, ide skôr o zhodu okolností – Eduardov otec Franz Sacher, ktorý vymyslel pôvodnú tortu, bol povolaný do Želiezoviec a tam sa mu narodil syn, ktorý sa neskôr postaral o to, aby sa maškrta stala celosvetovo známou. Práve Eduard založil legendárnu reštauráciu i hotel Sacher.

Čo všetko budeme na tento svetoznámy dezert vo verzii bez lepku potrebovať?

Na korpus:

  • 130 g bezlepkovej múky na koláče
  • 130 g čokolády na varenie
  • 130 g čerstvého masla
  • 110 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 100 g kvalitného marhuľového džemu

Na polevu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g čerstvého masla

Postup:

  1. Čokoládu roztopíme nad parou a dáme ju bokom, aby vychladla.
  2. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame žĺtky. Keď je to pekne zmiešané, pridáme vychladnutú čokoládu a dobre premiešame.
  4. Do čokoládovej zmesi jemne vmiešame aj bielkový sneh.
  5. Na záver po tretinkách jemne primiešavame múku. Je dôležité, aby bola preosiata, v opačnom prípade môže byť korpus menej vláčny, prípadne môžu v ceste zostať hrudky.
  6. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme bezlepkovou múkou alebo strúhankou a nalejeme do nej hotovú zmes.
  7. Pečieme na 180 °C zhruba 55 minút, no už po 45 minútach priebežne kontrolujeme, aby nám cesto nezhorelo a naša práca nevyšla nazmar. Konkrétny čas vždy závisí od tej-ktorej rúry.

sacherova-torta-rez

Pokým hotový korpus vychladne, pripravíme polevu:

  • Smotanu privedieme do varu, odstavíme a nalámeme do nej kúsky čokolády. Počkáme minútku až dve, kým sa čokoláda nezačne topiť. Potom miešame, aby sa obe zohriate suroviny spojili do jednoliateho celku. Následne primiešavame zmäknuté maslo, aby vznikol hladký krém.

Dokončenie Sacherovej torty:

  1. Korpus po vychladnutí horizontálne rozrežeme na dve polovice. Ak chcete mať úplne rovný vrch torty, vrchný diel otočte rozrezanou časťou smerom hore.
  2. Marhuľový džem zohrejeme s 50 ml vody, premiešame, aby vznikol jemne tekutý celok, a natrieme na spodnú časť korpusu.
  3. Teraz nalejeme polovicu čokoládového krému zvrchu, potrieme aj po bokoch a dáme na 40 minút tuhnúť do chladničky.
  4. Po stuhnutí polejeme zvyškom polevy a pekne zahladíme.
  5. Dáme ešte na polhodinu zachladiť a môžeme servírovať.

Sacherova torta je šperkom každej oslavy, pochutia si na nej hostia s celiakiou i bez nej. Prajeme vám dobrú chuť!

Bezlepková jahodovo-piškótová torta

nepecena-jahodova-torta

Nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni alebo si myslíte, že v pečení nie ste veľkí experti? Nezohnali ste vhodnú bezlepkovú múku? Nelámte si hlavu, piškóty bez lepku nájdete takmer v každom obchode, preto bude skvelou voľbou nepečená klasika, na ktorej si pochutia malí aj veľkí oslávenci. Poďte si s nami pripraviť dobrotu menom piškótová torta s jahodami.

Potrebujeme:

  • 2 balíčky bezlepkových piškót (cca 500 g)
  • 2 balenia jemného tvarohu (500 g)
  • 500 ml kyslej smotany
  • 400 g čerstvých jahôd
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 PL práškového cukru

Postup:

  1. Jahody umyjeme, zbavíme lístkov a nakrájame na tenšie plátky.
  2. V miske zmiešame tvarohy so smotanami a cukrami.
  3. Dno tortovej formy (priemer 24 cm) vyložíme piškótami tak, aby sme mali čo najmenej prázdnej plochy.
  4. Piškóty potrieme tretinou krému a naň poukladáme polovicu jahôd.
  5. Položíme ďalšiu vrstvu piškót, potrieme ďalšou tretinou krému a znova zakončíme jahodami.
  6. Teraz dáme poslednú vrstvu piškót, potrieme zvyšným krémom a dáme zachladiť aspoň na 5 hodín, ideálne cez noc.
  7. Stuhnutú tortu ozdobíme čerstvými jahodami a môžeme podávať.

Tip:
Ak máte radi iné druhy ovocia, môžete použiť aj rôzne kombinácie s jahodami – jahody a čučoriedky, jahody a maliny. Skúsiť môžete aj mangovú nepečenú tortu alebo tortu so zaváranými broskyňami či mandarínkami (zavárané ovocie však treba vopred dobre osušiť, aby tortu nerozmočilo).

Aj do tretice vám prajeme dobrú chuť a krásnu oslavu hosťom a oslávencom s bezlepkovou diétou i tým, pre ktorých je dezert bez lepku zaujímavým spestrením sviatočného jedálnička.

* Použité obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

sviatok