• nakupovanie z pohodlia domova
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

4-krát inak ľahké a chutné bezlepkové letné cestoviny

Pridané: 24.07.2024 09:19:55 Počet zobrazení: 199

24 Júl 2024

Leto prináša farby – dáva ich prírode i jedlám na tanieri. Pochutnávať si môžete na sezónnych plodoch, ktorých konzumácia je zdraviu prospešná. Sezónne potraviny zabezpečia rozmanitosť, ale aj ďalšie benefity. Jedným z najlepších je, že si mnohé viete dopestovať v záhradke, prípadne kúpiť v lokálnom obchode či na trhu od menších i väčších pestovateľov. Môžete ich použiť v rámci pestrej palety jedál – jednými z nich sú bezlepkové cestoviny.

4-krát inak ľahké a chutné bezlepkové letné cestoviny

Pýtate sa, prečo staviť na sezónne potraviny? Odpovedí existuje veľa:

  • Zdravotné benefity. Vďaka sezónnym potravinám prijíma telo veľké množstvo živín, minerálov či vitamínov.
  • Lepšia chuť. Sezónne produkty sú čerstvé, a tak je aj ich chuť oveľa výraznejšia, sladšia a intenzívnejšia. Porovnajte si jahody dopestované v záhradke či kúpené v letných mesiacoch na trhu s tými januárovými zo supermarketu.
  • Lepšia stráviteľnosť a využiteľnosť v ľudskom organizme. Strava by mala byť vo všeobecnosti prispôsobená klimatickým podmienkam, v ktorých žijete.
  • Podpora lokálnych predajcov či farmárov. Ak nakupujete lokálne suroviny, nemusíte sa zamýšľať, odkiaľ konkrétna potravina pochádza. Navyše podporíte domácu produkciu.
  • Ekológia a šetrnosť k planéte. Lokálne potraviny sa nemusia prevážať na veľké vzdialenosti a nevyžadujú toľko chemických ošetrení, takže znižujú znečistenie vody, ovzdušia a pôdy.

Prinášame vám 4 alternatívy bezlepkových letných cestovín:

Cestoviny s baklažánom a ricottou

Baklažán je jednou z najuniverzálnejších a najfunkčnejších potravín na svete, navyše s veľkou nutričnou hodnotou. Obsahuje mnoho vitamínov (A, B, C, E, K) a minerálne látky, napríklad draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo a iné. Baklažán pôsobí priaznivo na trávenie, zlepšuje vitalitu kostí a funkcie mozgu, ale pomáha aj v boji proti málokrvnosti.

baklazan

Na prípravu cestovín budete potrebovať:

  • bezlepkové cestoviny
  • morskú soľ a korenie
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ¼ ČL mletej červenej papriky
  • 1 veľký baklažán
  • cherry paradajky
  • 4 PL paradajkovej omáčky
  • ½ šálky čerstvej bazalky
  • syr ricotta

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a sceďte.
  2. Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak, mletú červenú papriku a restujte do zlatista.
  3. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán, ochuťte ho podľa preferencií, prikryte a varte, kým nebude mäkký. Môžete ho podliať trochou vody.
  4. Pridajte paradajkovú omáčku, trochu bazalky a do zmesi vložte cestoviny.
  5. Cestoviny ozdobte zvyšnou bazalkou, cherry rajčinami a na každú porciu pridajte lyžicu ricotty.

Cestoviny s figami a mascarpone

Figy sú prirodzene spájané skôr so sladkými receptmi, no určite im dajte šancu aj v tých slaných, príjemne vás prekvapia. Už od dávnych vekov je toto ovocie, ktoré je symbolom hojnosti a plodnosti, považované za vysoko regeneračný liek. Okrem toho, že pomáha znižovať vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, pomáha aj udržiavať hmotnosť, a to najmä vďaka vysokému obsahu draslíka a vlákniny. Nemenej dôležitým benefitom fíg je ich schopnosť priaznivo vplývať na zrak.

Na prípravu cestovín budete potrebovať:

  • bezlepkové cestoviny• 8 až 10 čerstvých fíg
  • 2 PL masla
  • 1 ČL mletej červenej papriky (môže byť, no nemusí)
  • šťavu z jedného citróna
  • 250 g mascarpone
  • nastrúhaný parmezán
  • hrsť mäty

cestoviny-s-figami

Postup:

  1. Dajte variť cestoviny a počas ich prípravy umyte a rozrežte každú figu na polovicu. Ak treba, odstráňte z nich stonky.
  2. Nakrájané figy orestujte na masle, pridajte mletú papriku a šťavu z citróna.
  3. Do zmesi pridajte cestoviny a mascarpone.
  4. Porcie ozdobte parmezánom a kúskami mäty.

Cestoviny s cuketou, hráškom a bylinkovým jogurtom

Mladá cuketa, sladučký hrášok a fantastický hustý jogurt ochutený bylinkami zo záhradky, to je ideálna letná kombinácia – osviežujúca a ochladzujúca. Cuketa je bohatá na antioxidanty, ktoré majú okrem iného pozitívny vplyv na stav pokožky a vlasov, ďalej na mozog alebo činnosť obličiek. Hrášok má blahodarné účinky na trávenie, zdravie srdca či očí, obsahuje proteín, vlákninu, vitamíny, minerály aj antioxidanty.

Na prípravu cestovín budete potrebovať:

  • bezlepkové cestoviny
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky, napríklad rozmarín a bazalku
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšiu cuketu
  • soľ a korenie
  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • hoblinky parmezánu
  • ½ ČL čili (voliteľné)
  • 150 g čerstvého hrášku

cestoviny-s-hraskom

Postup:

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu, preceďte, pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte.
  2. Jogurt ochuťte podľa preferencií a primiešajte doň nasekané bylinky.
  3. Cesnak nakrájajte na tenké plátky, osmažte na troške oleja, pridajte čili a na menšie kúsky nakrájanú cuketu. Chvíľku smažte, aby zmäkla, ale dávajte pozor, nech to nepreženiete, aby sa vám nerozpadla.
  4. Do cuketovej zmesi pridajte hrášok s cestovinami a premiešajte.
  5. Pridajte jogurt a ozdobte parmezánom.

Mexický cestovinový šalát

Cestovinový šalát je jednoduchý na prípravu a je len a len na vás, aké suroviny doň zvolíte. Či už to bude rukola s červenou repou a so syrom, osviežujúca uhorka v kombinácii s cuketou, alebo sa rozhodnete vyskúšať túto mexickú dobrotu, ani v jednom prípade nešliapnete vedľa. Šalát sa konzumuje vychladený, takže si ho so sebou môžete zobrať kamkoľvek – do práce, ale pokojne aj na výlet.

Na prípravu cestovinového šalátu budete potrebovať:

Na zálievku:

  • 1 cibuľu• soľ a korenie
  • ½ ČL čili
  • 2 PL jablčného octu
  • 6 PL panenského olivového oleja

cestovinovy-salat-mexicky

Na šalát:

  • bezlepkové cestoviny
  • 500 g čiernej fazule v konzerve
  • 1 cibuľu
  • 400 g paradajok
  • ¼ hrnčeka vňate koriandra
  • 1 papričku jalapeño
  • 1 hrnček čerstvej kukurice
  • 1 červenú papriku
  • 1 žltú papriku

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a pustite sa do prípravy zálievky.
  2. Nakrájajte cibuľu a zalejte ju olivovým olejom a octom, ochuťte podľa preferencií.
  3. Pokračujte prípravou šalátu. Na jemno nasekajte cibuľku, pridajte kukuricu, fazuľu, nakrájané paradajky, papriky a jalapeño.
  4. K zmesi nakoniec pridajte cestoviny a polejte zálievkou. Tesne pred podávaním do šalátu primiešajte nasekaný koriander a všetko spolu premiešajte.

Milí čitatelia, prajeme vám dobrú chuť a veríme, že niektorý z našich receptov vyskúšate a podelíte sa s nami o výsledok i dojmy z chutí.

* Použité obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie