• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Aké môžu byť dôsledky zanedbania bezlepkovej diéty?

Pridané: 31.01.2023 13:58:14 Počet zobrazení: 4651

31 Január 2023

Neliečená celiakia môže viesť k chronickému deficitu živín so všetkými dôsledkami, pričom dlhodobá konzumácia lepku zvyšuje riziko pridružených autoimunitných ochorení. Dôsledky nedodržiavania diéty závisia od dĺžky jej porušovania, veku pacienta a jeho individuálneho zdravotného stavu, prípadne od iných faktorov. Aké sú teda následky nedodržiavania bezlepkovej diéty a aké sú najčastejšie chyby pri jej dodržiavaní?

Aké môžu byť dôsledky zanedbania bezlepkovej diéty?

Ak vám bola diagnostikovaná celiakia, zrejme už viete, že jedinou možnou terapiou je celoživotná bezlepková, resp. celiatická diéta. Jej dodržiavanie je veľmi dôležité, a to aj v prípade, že sa ochorenie vôbec neprejavuje. Problémom totiž je, že konzumácia lepku poškodzuje celiatikovi tenké črevo, čo môže časom viesť k ďalším komplikáciám.

Úplné vylúčenie lepku zo stravy však môže byť celkom náročné. Nachádza sa totiž v mnohých bežných potravinách, akými sú chlieb, cestoviny, pizza či rôzne sušienky. Našťastie s rastúcou informovanosťou a edukáciou o tejto chorobe sa zvyšuje aj ponuka bezlepkových výrobkov v obchodoch s potravinami.

Liečbu nepodceňujte

Nedodržiavať diétu pri celiakii sa rozhodne nevypláca. U pacientov trpiacich touto chorobou existuje napríklad až štyrikrát vyššie riziko vzniku zhubného nádoru ako u tých, ktorí ju dodržujú. Dlhodobá konzumácia lepku u celiatikov navyše zvyšuje riziko pridružených autoimunitných, predovšetkým malígnych ochorení. Samozrejme, všetko závisí od dĺžky porušovania diéty, veku pacienta a jeho individuálneho zdravotného stavu.

dosledky-zanedbania-celiatickej-diety

„U detí školského veku sa dlhodobé porušovanie diéty často nemusí ani prejaviť. Ak však prísun lepku pokračuje, môžu sa u pacientov objaviť charakteristické problémy celiakie – bolesti brucha, úbytok na váhe, menší vzrast, anémia, osteoporóza a podobne," vymenúva dietologička Ing. Jarmila Kabátová. Ak sa celiakia nelieči, teda ak sa nedodržiava bezlepková diéta, organizmus trpí nedostatkom živín so všetkými dôsledkami.

Závažné komplikácie celiakie

Ako upozorňuje Národné centrum zdravotníckych informácií, celiakia je významná prekanceróza, teda stav predchádzajúci rakovine. „V prípade správneho dodržiavania bezlepkovej diéty je však sledovaný pokles tohto rizika," dodáva. Medzi najčastejšie malignity (zhubnosti) patrí non-Hodgkinov lymfóm, karcinóm (nádor) tenkého čreva, pažeráka, hltana. Menej častou komplikáciou býva ulcerózna jejunokolitída, kolagénová sprue, kolagénová kolitída.

„Samostatnou komplikáciou je refraktérna kolitída. Ide o ťažkú vilóznu atrofiu – vyhladenie slizničných výrastkov tenkého čreva –, ktorá nereaguje na prísnu bezlepkovú diétu," vysvetľuje Ing. Kabátová. „U týchto pacientov sa realizujú opakované enterobiopsie z viacerých úsekov tenkého čreva a musia sa vylúčiť iné závažné, často aj onkologické choroby."

Najčastejšie chyby pri dodržiavaní diéty

Hoci krátke porušenie diéty nemusí uškodiť, môže mať na jednotlivca nepriaznivý psychologický efekt. V priemere celiatici prvýkrát vedome porušia diétu po polroku jej dodržiavania. Väčšinou sú to mladí ľudia, ktorí majú ťažkosti s adaptáciou na nové podmienky, ktoré ich odlišujú od rovesníkov. Ťažkosti s dodržiavaním diéty majú aj tí, ktorí často cestujú a sú odkázaní na stravovanie sa v reštauráciách.

dosledky-zanedbania-celiatickej-diety

„Niektorí pacienti si myslia, že v malých množstvách lepok môžu konzumovať, ale je to omyl," približuje odborníčka. „Organizmus si to pamätá a takéto vedomé chyby sa môžu prejaviť neskôr v podobe vážnejších zdravotných ťažkostí."

Inokedy sa stáva, že pacientom je celiakia diagnostikovaná náhodne. Keďže nemajú žiadne ťažkosti, majú sklon bezlepkovú diétu ignorovať. Pozor si treba dávať aj na dostatočnú kompenzáciu potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu, aby strava nebola jednotvárna a nevyvážená.

Medzi časté chyby, ktoré celiatici pri stravovaní robia, patrí aj tá, že síce vylúčia pšenicu, ale konzumujú ostatné obilniny a výrobky obsahujúce glutén, ako sú raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikale či semolina. „Prípadne konzumujú zemiakový, ľanový chlieb v mylnom presvedčení, že nie je vyrobený z lepkových obilnín," dodáva nutričná poradkyňa.

Lieky na celiakiu?

Jedinou možnou liečbou celiakie je celoživotná prísna bezlepková diéta. Postupne sa však objavujú nové možné alternatívy, medzi ktoré patria napríklad geneticky upravené obilniny, dlhší čas kysnutia a využitie pridania laktobacilov, orálna enzýmová terapia či očkovanie. „Všetky tieto a ďalšie možnosti terapie celiakie sú v štádiu rozpracovania a zatiaľ nie sú v klinickej praxi bežne využiteľné v takom rozsahu, ako je prísna bezlepková diéta," uzatvára Ing. Jarmila Kabátová.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie