SK CZ

  • Otvorenie e-shopu január

Ako pripraviť bezlepkový pita chlieb a čo k nemu podávať?

Pridané: 25.03.2024 12:31:53 Počet zobrazení: 9744

25 Marec 2024

Pita chlieb, známy aj ako pita alebo arabský chlieb, je spojený s kuchyňou rôznych kultúr v oblastiach Stredomoria a Blízkeho východu. Grécke, turecké, libanonské, izraelské a iné kuchyne používajú tento mäkký, pružný a tenký chlebík so starovekým pôvodom vo viacerých variantoch. Akú má chlieb históriu, ako ho pripraviť v bezlepkovej verzii a s čím ho podávať?

Ako pripraviť bezlepkový pita chlieb a čo k nemu podávať?

Dobrota s neznámou históriou

Korene pita chleba siahajú k prehistorickým plochým chlebom na Blízkom východe. Existujú dôkazy spred asi 14 500 rokov, keď počas kamennej doby predstavitelia natufienu na území dnešného Jordánska vyrábali obdobný plochý chlieb z divých obilných zŕn. Pred zhruba 4 000 rokmi mal tento chlieb ústredný význam v Mezopotámii a babylonskej kultúre, odkiaľ pochádzajú i najstaršie písomné záznamy a recepty na výrobu placky podobnej pite pripravovanej v peci tandúr, ktorá bola základom stravy, podobne ako je dnešná chlebová placka tandúrí, resp. tandúrí róti či iracký plochý chlieb, ktorý má množstvo podobností s dnešnou pitou.

V žiadnych stredovekých arabských kuchárskych knihách sa však recept navlas podobný pite nespomína, a preto sa predpokladá, že pita, ako ju poznáme dnes, vznikla až neskôr. Prvá zmienka o tomto slove v angličtine (z Oxford English Dictionary) pitta bread pochádza z roku 1936, zmienka o slove πίτα (píta, teda chlieb, koláč, pita) z byzantskej gréčtiny bola doložená v roku 1108. Existuje mnoho ďalších zmienok i hypotéz, ktoré sa zaoberajú týmto slovom a jeho pôvodom, no rozhodne ide o pokrm, ktorý prežil storočia.

bezlepkovy-pita-chlieb

Pita chlieb v súčasnosti

Pita chlieb je dnes populárny naprieč celou Európou. Grécke, turecké, libanonské, izraelské a iné kuchyne používajú pita chlieb na veľa spôsobov. Tradične sa pečie vo veľmi horúcej peci, aby dobre napučal a aby vnútri vznikla kapsa na plnku, ktorej varianty sú naozaj rôznorodé (omáčky, nátierky, falafel, mäso a pod.).

V mnohých krajinách patrí pita chlieb medzi základné potraviny, v Izraeli ho dostanete ako prílohu takmer ku všetkému a v obchodoch ho kúpite doslova za drobné. Mnohé variácie sa podávajú aj u nás na Slovensku, a tak aby ani bezlepkový gurmán nezostal ukrátený o túto dobrotu, pripravili sme pre vás recept na pita chlieb bez lepku. Skvelou vecou na recepte je, že ho môžete pripraviť na sporáku, ale aj v rúre, pričom v oboch prípadoch dosiahnete výborný výsledok. Získate lahodné bezlepkové pita chleby, ktoré sa nafúknu a vytvoria veľkú kapsu na plnku.

bezlepkovy-pita-chlieb

Čo potrebujete na prípravu bezlepkového pita chleba?

  • 10 g psyllia
  • 240 g (hrnček) vlažnej vody
  • 135 g pšenovej múky + extra na pomúčenie dosky
  • 75 g tapiokového škrobu
  • 10 g práškového cukru
  • 1 ČL instantného droždia
  • ¾ ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

TIP

Ak namiesto instantného používate sušené droždie (kocka), musíte ho najskôr aktivovať tak, že si pripravíte kvások zmiešaním ¼ šálky vody a polovice cukru zo zoznamu surovín. Nechajte napučať 10 minút a potom pridajte k suchým surovinám.

Postup:

  1. Cesto môžete pripraviť ručne alebo pomocou robota s nadstavcom na cesto.
  2. Pripravte si psylliový gél: V miske zmiešajte psyllium a vlažnú vodu. Po približne 30 až 45 sekundách sa vytvorí gél.
  3. V samostatnej veľkej mise (alebo v mise od mixéra, ak ho používate) vymiešajte múku, tapiokový škrob, cukor, instantné droždie a soľ.
  4. Do gélu zo psyllia pridajte olivový olej a dobre premiešajte, aby sa spojili, potom ich pridajte k suchým surovinám.
  5. Všetko spolu vymieste na hladké, vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy (nemalo by byť príliš lepkavé na dotyk). Podľa potreby zoškrabte boky a dno misy.
  6. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na šesť rovnakých častí. Môžete si pomôcť aj váhou, ak chcete mať rovnako veľké chleby. Jeden kúsok by mal vážiť približne 82 g.
  7. Z kúskov cesta vytvarujte guľky a prikryte ich čistou utierkou, aby nevyschli.
  8. Na jemne pomúčenom povrchu rozvaľkajte každú guľôčku cesta na okrúhly pita chlieb s priemerom asi 15 cm a hrúbkou 5 mm.
  9. Rozvaľkané pita chleby poukladajte na dosku alebo linku, prikryte čistou utierkou a nechajte cca 15 minút kysnúť pri izbovej teplote.

TIP

Ak plánujete piecť bezlepkový pita chlieb v rúre, je lepšie vaľkať ho už na papieri na pečenie, aby ste ho ľahšie preniesli na plech.

bezlepkovy-pita-chlieb

Pečenie pita chleba na sporáku:

  1. Predhrejte panvicu na stredne vysokú až vysokú teplotu. (Môžete použiť test s kvapkou vody – ak na panvici prská, je pripravená.)
  2. Položte pita chlieb na rozpálenú panvicu a opekajte ho asi 30 sekúnd, kým sa na ňom miestami nezačnú tvoriť bubliny a neuvidíte pod ním tmavohnedé škvrny.
  3. Otočte ho a opekajte ďalších 30 sekúnd, kým nie je zospodu zlatohnedý.
  4. Znova ho otočte, pita chlieb by sa mal teraz definitívne nafúknuť a dokončiť. Ak sa nenafúkol, opekajte ešte 15 sekúnd z každej strany.
  5. Po upečení preložte pita chlieb na tanier vystlaný papierovými utierkami alebo textilnou utierkou, aby sa absorbovala všetka vlhkosť, ktorá sa pod ním vytvorí. Takto vám chlebík zostane chrumkavý a nezvlhne.

Pečenie pita chleba v rúre:

  1. Položte 2 až 3 pita chleby na predhriaty plech a pečte pri teplote 250 °C asi 7 až 8 minút, kým sa nenafúknu a nebudú zlatohnedé.
  2. Približne po 2 až 3 minútach v rúre by sa mali úplne nafúknuť.
  3. Po 5 až 6 minútach môžete pita chleby prevrátiť, aby z oboch strán rovnomerne zhnedli.
  4. Po upečení ich ihneď po vytiahnutí z rúry kompletne zabaľte do čistej utierky. Vďaka tomu nebude pita pečená v rúre suchá. Utierka zachytí paru sálajúcu z horúceho chleba a urobí ho oveľa mäkším a pružnejším.

Vedeli ste, že?

Pita chlieb pečený v rúre má chrumkavejšiu štruktúru ako chlieb pečený na sporáku, pretože rúra omnoho viac vysušuje.

Skladovanie a zohrievanie bezlepkového pita chleba

Pita chlieb si môžete vychutnať aj po vychladnutí, no ak ho máte radšej teplý, postačí mu cca 35 sekúnd v mikrovlnke. Hotové bezlepkové pita chleby vydržia v dóze čerstvé cca 2 až 3 dni, no pokojne ich môžete zabaliť do alobalu, zamraziť, neskôr vybrať, nechať voľne rozmraziť a potom zohriať.

Aká plnka sa hodí do pita chleba?

Receptov je doslova neúrekom – možno ho naplniť kuracím mäsom, falafelom, hummusom, šunkou, syrom či zeleninou. Na Blízkom východe sa pita často konzumuje s rôznymi omáčkami. Jednou z nich je aj omáčka, ktorá sa vyrába z pečených baklažánov, tahini, olivového oleja, cesnaku a citrónovej šťavy. Obľúbené sú aj tzatziki z jogurtu, uhorky, olivového oleja a bylín. Plnka by mala vždy obsahovať „tri základné piliere" – mäso (alebo jeho vegetariánska alternatíva), zeleninu a dresing.

bezlepkovy-pita-chlieb

Recept na pita chlieb s kuracím mäsom

Na prípravu plnky na 4 pita chleby budete potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • korenie na kuracie mäso (príp. kebab)
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčiny
  • 2 farebné papriky
  • 50 g listového šalátu
  • ½ menšej šalátovej uhorky
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 2 ČL šťavy z citróna
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 pita chleby

Postup:

  1. Kuracie mäso nakrájajte na tenké rezance, okoreňte a opražte na panvici s olejom.
  2. Listový šalát umyte, osušte a štyri väčšie listy odložte bokom, zvyšok natrhajte na menšie kúsky (nekrájajte, aby nezhorkol).
  3. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na tenké polmesiačiky.
  4. Rajčiny, papriku a uhorku umyte a nakrájajte.
  5. V miske pripravte dresing zmiešaním jogurtu, citrónovej šťavy, mletého čierneho korenia a soli.
  6. Upečené pita chleby vysteľte listom šalátu a striedavo plňte upečeným mäskom a kúskami zeleniny až po vrch.
  7. Na záver polejte dresingom a môžete podávať.

Prajeme dobrú bezlepkovú chuť!

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

m