• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Ako žiť v harmónii s členom domácnosti, ktorý nemôže konzumovať lepok?

Pridané: 31.01.2024 12:44:46 Počet zobrazení: 692

31 Január 2024

Ak v jednej domácnosti žijú neceliatici s celiatikom, vyžaduje si to mnoho času, ako napríklad na prípravu jedla, ale aj na komunikáciu medzi jednotlivými členmi. Ako teda žiť v harmónii s neceliatikmi? Ako s nimi komunikovať, ako uskladňovať potraviny bez lepku a ako ich nezmiešať s tými, ktoré lepok obsahujú? Je vhodné, aby celiatik používal tie isté kuchynské pomôcky (varechy, naberačky a pod.), ktoré slúžia zvyšku rodiny?

Ako žiť v harmónii s členom domácnosti, ktorý nemôže konzumovať lepok?

Ak človeku diagnostikujú celiakiu alebo neznášanlivosť lepku, nastáva zásadná zmena pre celú rodinu, resp. domácnosť, nielen pre diagnostikovaného jednotlivca, keďže aj malá stopa lepku môže spôsobiť celiatikovi problémy. Je preto mimoriadne dôležité, aby všetci členovia domácnosti boli s týmto faktom uzrozumení a reálne ho rešpektovali. Ako však zo dňa na deň zmeniť štandardné návyky a priestor tak, aby to bolo vhodné a bezpečné aj pre celiatika?

10 tipov, ako si uľahčiť život v domácnosti, kde žijú celiatik a „lepkáči"

1. Označovať, označovať a ešte raz označovať

Ak máte doma celiatika, je veľmi dôležité, aby sa jeho potraviny či kuchynské náradie nemiešali s ostatnými. Všetko, čo by mohlo byť potenciálne krížovo kontaminované lepkom, by ste mali ponechať na samostatnom mieste v chladničke alebo v kuchyni a príslušne označené, aby nedošlo k zámene. Dokonca ani vloženie riadov, prevažne panvíc či hrncov, do umývačky riadu nemusí úplne odstrániť všetok lepok a vášmu blízkemu to môže privodiť vážne problémy. Potraviny vhodné pre celiatika, ako napríklad cestoviny, vločky, pečivo a pod., jasne označte štítkami, aby sa predišlo zámene aj v prípade, že dózu niekto premiestni.

ako-zit-v-harmonii-s-celiatikom

2. Vymeňte drevo za plast

V ekologickej dobe by nás za takéto riešenie síce poniektorí „ukrižovali", no ak žijeme bez lepku, toto je jedno z najjednoduchších riešení, ktoré vám vie uľahčiť život. Drevo je veľmi pohlcujúci materiál, ktorý absorbuje lepok či iné látky priamo do seba. Len veľmi ťažko sa vám podarí dokonale vyčistiť varechu po miešaní lepkového cesta či omáčky tak, aby bola bezpečná pre celiatika. Výmena dreveného kuchynského náradia, dosiek a misiek za plastové toto riziko eliminuje. Plast totiž jednoducho umyjete, a preto nemusíte mať kuchynské náradie dvojmo – jedno pre celiatika, jedno pre neceliatika.

3. Pozor na manipuláciu s jedlom

Bežne sa človek nad tým ani len nezamyslí, ale predstavte si trebárs ranné natieranie pečiva. Naberiete kúsok masla či nátierky, potom nožom prebehnete po lepkovom chlebe a šup s ním aj s omrvinkami nazad do masla alebo nátierky. A problém je na svete! Maslo a nátierka, ktoré boli bezlepkové, už nikdy nebudú bezpečné pre celiatika. Môžete sa tomu vyhnúť dvoma spôsobmi:

  • Poriadne poučíte členov domácnosti, že pokiaľ chcú čokoľvek naberať, môžu tak urobiť iba s čistým príborom, teda napríklad z masla si naraz odoberú toľko, koľko budú potrebovať, a po natretí chleba už nožom do masla nebudú rýpať.
  • Označíte potraviny, ktoré sú určené výhradne pre celiatika (maslo, nátierky, majonézy a pod.), a lepkáči mu na ne nebudú siahať. Tak si bude môcť každý robiť po svojom a celiatik zostane v bezpečí.

4. Na umývanie riadov celiatika majte separátnu hubku

Podobne ako drevo, aj špongie absorbujú lepok. Umývanie panvice či hrncov, ktoré sú označené ako vhodné pre celiatika, tou špongiou, ktorá je plná lepku, porušuje účel bezlepkových „hraníc". Len si to predstavte, odkrojíte si kúsok chlebíka s obsahom lepku, dosku očistíte hubkou, no tie maličké omrvinky z nej už nikdy nedostanete! Rovnako ak si robíte čokoľvek lepkové, riad po varení umyte „lepkovou" hubkou. Môžete si to logicky rozdeliť farebne, napríklad ružová hubka pre lepkáča, zelená pre celiatika. Problém vyriešený.

ako-zit-v-harmonii-s-celiatikom

5. Pozostatky, ktoré číhajú na viacerých miestach

Toastovače, hriankovače, vafľovače, gril, to všetko sú príklady spotrebičov, z ktorých sa lepok odstraňuje veľmi komplikovane. Samozrejme, ideálne by bolo mať pre bezlepkáča všetko zvlášť, ale v bežnom živote to nie je vždy reálne. Hriankovač nemôžete po každom použití čistiť, preto ak chcete byť v bezpečí, budete ho musieť vlastniť naozaj dvojmo. Čo sa týka ostatných spotrebičov, ideálne je, ak sa pripraví najprv pokrm pre celiatika a potom pre ostatných, teda pre neceliatikov. Pochopiteľne, po ukončení kuchtenia musí prísť na rad veľmi dôkladné čistenie týchto spotrebičov v snahe zbaviť ich aj tej poslednej smietky lepku, aby boli vhodné na ďalšie použitie celiatikom.

6. Linka čistejšia ako zrkadlo

Aj keď na kuchynskú linku len položíte dosku na krájanie, aby ste prekrojili sendvič na polovicu, pracovnú dosku hneď utrite, aby ste predišli krížovej kontaminácii. Na čistenie odporúčame používať jednorazové antibakteriálne utierky, aby ste sa vyhli ďalšej krížovej kontaminácii špongiou, na ktorej by sa mohli zachytiť drobné omrvinky. Táto zásada platí pri príprave akéhokoľvek lepkového jedla.

ako-zit-v-harmonii-s-celiatikom

7. Vymeňte panvice a iné kuchynské potreby

Ak členovia domácnosti, ktorí sú neceliatici, plánujú pokračovať v konzumácii lepku, môžete im nechať svoje staré panvice a príbory, len sa uistite, že sú skladované oddelene a vhodne označené. Pre celiatika odporúčame zakúpiť nové. Ak viete, že vaši spolubývajúci sú na 100 % obozretní voči vášmu ochoreniu, je možné zakúpiť si vysokokvalitné panvice a hrnce s dnom z nepriľnavého materiálu, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť, že po zlom umytí na nich zostane nejaká časť lepku. Po dôkladnom umytí a opláchnutí teda budú pre celiatika bezpečné.

8. Vytvorte si bezlepkové zóny

Ak ste v počiatočných fázach liečenia celiakie alebo máte s lepkom naozaj extrémne ťažkosti, uistite sa, že všetky bezlepkové výrobky a kuchynské potreby sú uložené oddelene od všetkého ostatného. Vytvorte si vo svojej kuchyni „bezpečný priestor" na bezlepkové koreniny, potraviny, cereálie a pod.

9. Dohodnite sa na jedálničku

V dnešnej dobe je už mnoho produktov, ktoré by celiatikovi mohli ublížiť (omáčky, koreniny, cestoviny, pečivo, cereálie a i.), dostupných aj v bezlepkovej verzii. Celiakia nie je rozmar, to budú musieť pochopiť všetci členovia domácnosti. Žiadny rozdiel v omáčkach, koreninách, majonéze, kečupe, paštéte a podobných drobnostiach nie je, aj keď sú bez lepku. Môžete sa preto dohodnúť, že tieto veci budete doma prirodzene mať/pripravovať iba v bezlepkovej verzii.

Prílohy k jedlám si už potom môže dať každý podľa svojej chuti. Ak sa celá domácnosť rozhodne ísť bezlepkovou cestou, pre celiatika je to určite veľká výhoda, a to nielen z hľadiska bezpečnosti, s čím sa spája posledný, no nemenej dôležitý bod.

10. Podporte celiatika vo vašej domácnosti

Zatiaľ čo tí, ktorí celiakiu majú roky, budú na ňu už zrejme zvyknutí, čerstvo diagnostikovaní celiatici môžu často trpieť v dôsledku samotného ochorenia aj psychických problémov – jednak pre nedostatok vitamínov a nezdravé črevo, čo má vplyv na celý organizmus, a teda aj na psychiku jednotlivca, jednak vzhľadom na fakt, že takíto ľudia sa zrazu musia vzdať veľkého množstva vecí, ktoré doteraz milovali, vrátane návštevy svojich obľúbených reštaurácií. Skúste celiatika pochopiť a podporiť a vychutnajte si s ním jedlo bez lepku, nakúpte domov bezlepkové snacky a snažte sa ho rozveseliť. Spoločne ide všetko ľahšie.

ako-zit-v-harmonii-s-celiatikom

Držíme vám palce!

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie