Bezlepkové perníkové mini bábovky
Pridané: 10.02.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 515
10 Február 2022
So slaným karamelom Ste sa iste už stretli, dezerty s ním nesmú chýbať v každej poriadnej cukrárni či kaviarni. Ľudia s neznášanlivosťou lepku si však príliš často nemôžu objednať ich bezlepkovú verziu. Práve z tohto dôvodu sme sa rozhodli vyskúšať prípravu slaného karamelu sami. Perníkom voňajúce bábovky s naším receptom zvládnete tiež a neopakovateľnú karamelovo-slanú chuť si určite zamilujete.
Bezlepkové perníkové mini bábovky
So slaným karamelom Ste sa iste už stretli, dezerty s ním nesmú chýbať v každej poriadnej cukrárni či kaviarni. Ľudia s neznášanlivosťou lepku si však príliš často nemôžu objednať ich bezlepkovú verziu. Práve z tohto dôvodu sme sa rozhodli vyskúšať prípravu slaného karamelu sami. Perníkom voňajúce bábovky s naším receptom zvládnete tiež a neopakovateľnú karamelovo-slanú chuť si určite zamilujete.
Potrebujeme:
- 550 g bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 3 lyžice perníkového korenia
- 4 vajcia veľkosti M
- štipka soli
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 250 g trstinového cukru
- 3 lyžice medu
- 250 ml repkového oleja
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 ml polotučného mlieka
- 80 g mletých vlašských orechov + na posypanie
Na plnku:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
Rúru predhrejte na 180 °C. V miske zmiešame bezlepkovú múku spolu s xantánovou gumou, jedlou sódou, perníkovým korenín a štipkou soli. Vo vyššej nádobe si zase zmiešame vajcia s trstinovým cukrom a vyšľaháme cukrovú zmes. K nej pridáme tri lyžice medu a premiešame dohladka. Postupne prilievame k zmesi olej, smotanu na šľahanie a mlieko. Šľaháme pokým sa všetky suroviny nespoja. Pripravenú tekutú zmes zapracujeme do sypkej, prisypeme pomarančovú kôru a mleté orechy. Pripravíme si silikónové formičky na mini bábovky (alebo klasickú formu na bábovku) a naplníme ich cestom. Takto pripravené Mini bábovky vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 15 minút (veľkú bábovku cca 45 – 50 minút). Medzitým si pripravíme slaný karamel. Kryštálový cukor nasypeme do hrnca a necháme za stáleho miešania rozpustiť na karamel. Potom po troškách prilievame smotanu (pozor, nech vás para neoparí) a miešame. Nakoniec pridáme lyžičku soli, poriadne ešte raz premiešame a necháme vychladnúť. Hotové bábovky taktiež necháme vychladnúť, následne ich vršky namáčame a posypávame mletými orechmi.