SK CZ

Bezlepkové Vianoce: tipy na štedrovečerné menu

Pridané: 02.12.2024 13:40:20 Počet zobrazení: 333

02 December 2024

Štedrá večera je výnimočný okamih. Pri bohatom sviatočnom stole sa stretáva rodina, niekedy aj bližší alebo vzdialenejší príbuzní, priatelia či známi. Pre tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, môže byť výber jedál o niečo náročnejší. S vhodnými receptmi si môžete vychutnať tradičné dobroty aj bez lepku.

Bezlepkové Vianoce: tipy na štedrovečerné menu

Čo by to boli za sviatky bez klasických pochúťok, však? Ak by na stole chýbali, Vianoce by sa mnohým z nás ani nerátali. Pozrite sa s nami na chutné recepty, ktoré môžete pripraviť a ponúknuť aj svojim blízkym a drahým s celiakiou.

1. Bezlepkové opekance s makom

Opekance, pupáky alebo bobáľky sú na Slovensku tradičným vianočným jedlom. Podávajú sa s makom a medom. Pre tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, môžete pripraviť bezlepkovú verziu.

Vedeli ste?
S prípravou opekancov sa spája zaujímavá tradícia. Počas Štedrého dňa musela prvý opekanec vziať do rúk gazdiná a ísť ním potrieť všetky ovocné stromy v záhrade. Rituál mal rodine prisľúbiť hojnú úrodu počas nasledujúceho roka.

Recept na tradičné bezlepkové opekance s makom:

Potrebujeme:

  • 500 g bezlepkovej múky (napríklad zmes na pečivo)
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 až 100 g masla
  • ½ ČL soli
  • mletý mak
  • med podľa chuti

makove-bobalky-v-miske

Postup:

  1. Najprv si pripravte kvások – do mlieka pridajte lyžicu cukru a rozmrvené droždie. Nechajte kvások asi 10 až 15 minút rásť.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte kvások, vajce a rozpustené maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  4. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a pokrájajte ho na menšie kúsky (kocky alebo guľôčky).
  5. Opekance dajte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich pri teplote 180 °C približne 15 až 20 minút, kým nie sú zlatisté.
  6. Po upečení ich možno spariť horúcou vodou alebo mliekom. Nechajte ich odkvapkať a podávajte s mletým makom a medom. (Opekance môžete zaliať primeraným množstvom horúceho mlieka v mise, ktorú následne prikryjete. Nechajte ich stáť pod prikrývkou a po zmäknutí posypte mletým makom a ochuťte medom.)

2. Bezlepková kapustnica

Kapustnica je klasické vianočné jedlo, ktoré môžete pripraviť aj v bezlepkovej verzii. Vyhnite sa pridávaniu klasickej múky aj výrobkov, ktoré môžu obsahovať pšeničný škrob, ak máte alergiu na pšenicu. Pri bezlepkovom vianočnom varení je veľmi dôležité pozorne skontrolovať všetky suroviny na kapustnicu, pretože aj niektoré klobásy môžu obsahovať lepok či pšenicu – nepripravte rodine nepríjemné vianočné prekvapenie hneď v prvý sviatočný večer.

vianocna-kapustnica-servirovana-v-slavnostnom-ovalnom-pekaci

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného mäsa (napríklad bravčového pliecka)
  • 1 cibuľu
  • olej
  • 700 g poctivej klobásy (bez čohokoľvek s obsahom lepku)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cca 20 g sušených húb
  • 1 lyžicu bezlepkovej múky (napríklad kukuričnej alebo ryžovej) – môže, ale nemusí byť
  • 2 bobkové listy
  • štipku rasce
  • soľ, čierne korenie a mletú papriku podľa chuti
  • na servírovanie kyslú smotanu

Postup:

  1. V primerane veľkom hrnci orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak na troche oleja.
  2. Pridajte údené mäso, klobásu, bobkový list, mletú papriku a čierne korenie. Zalejte vodou a varte približne 45 minút.
  3. Pridajte kyslú kapustu a spolu s mäsom povarte ešte 10 až 15 minút.
  4. Ak chcete, môžete polievku zahustiť lyžicou bezlepkovej múky, ktorú rozmiešate v troche vody a pridáte do polievky.
  5. Servírujte s lyžicou kyslej smotany, prípadne aj s bezlepkovým chlebíkom.

vianocna-kapustnica-servirovana-s-kolieskami-klobasy

3. Bezlepkové vanilkové rožky

Vanilkové rožky sú ďalším vianočným favoritom. Môžete si ich pripraviť aj v bezlepkovej verzii. Potešia maškrtné jazýčky bezlepkových návštev alebo si ich vychutnáte pri vianočných rozprávkach.

Potrebujeme:

  • 200 g masla
  • 250 g bezlepkovej múky (zmes na jemné pečivo)
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 200 g pravého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • práškový cukor na obaľovanie

Postup:

  1. Zmiešajte múku, orechy, cukor a vanilkový cukor. Pridajte zmäknuté a na kúsky nakrájané maslo a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu.
  3. Z cesta tvarujte malé rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak máte formu na vanilkové rožky, môžete ju použiť.
  4. Rožky pečte pri 180 °C približne 15 minút.
  5. Po upečení ich ešte teplé obaľte v práškovom cukre.

vanilkove-rozterky-obalovane-cukrom-nalozene-na-velkej-kope-na-tacke

4. Bezlepkové medovníky

Je to tu! Recept počas Vianoc najvzácnejší a najžiadanejší. Voňavé medovníčky dávajú domovu voňavé čaro Vianoc a horlivo ich pečú aj tí, ktorí ich nezvyknú jesť. Náš recept na bezlepkovú alternatívu je jednoduchý a naše medovníčky zostanú mäkké aj niekoľko dní.

Potrebujeme:

  • 350 g bezlepkovej múky
  • 150 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 50 g masla
  • na potretie 1 vajce

Postup:

  1. Roztopte med s maslom a nechajte vychladnúť.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a perníkové korenie.
  3. Pridajte medovú zmes a vajce. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň hodinu.
  4. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte tvary podľa vlastného výberu.
  5. Pečte dozlatista pri teplote 180 °C asi 8 až 10 minút.

5. Syrové pagáče bez lepku

Nezabúdame ani na milovníkov slaného. Ak patríte medzi nich, máme pre vás recept na chutné a mäkučké syrové pagáče.

syrove-pagaciky-posypane-zdravymi-semienkami

Potrebujeme:

  • 125 g masla (alebo hery)
  • 100 až 150 g eidamu (alebo podobného syra, množstvo podľa chuti)
  • 250 g bezlepkovej múky (na kysnuté pečivo)
  • 1 žĺtok
  • 100 až 125 ml kyslej smotany
  • 50 ml vlažného mlieka
  • ½ ČL cukru
  • 15 g čerstvého droždia

Postup:

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravte kvások a nechajte ho odpočívať 10 minút.
  2. Do múky pridajte na kúsky nakrájané maslo (heru), soľ, žĺtok, smotanu aj kvások a vypracujte cesto.
  3. Hotové cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a prekladajte zhora dole, opäť zhora nadol a napokon sprava doľava a zľava doprava, aby vznikol bochník.
  4. Teraz cesto rozvaľkajte a postup prekladania zopakujte ešte dvakrát. Nezabudnite, že medzi každým prekladaním má cesto odpočívať 20 minút.
  5. Po poslednom prekladaní cesto vyvaľkajte na 2 cm hrúbku a vykrojte z neho kolieska.
  6. Pagáče ukladajte na vymastený plech, potrite rozšľahaným vajcom, môžete posypať syrom a dajte piecť na 180 °C približne na 20 minút.

vianocne-ozdoby-s-trblietavym-svetielkujucim-pozadim

Bezlepková štedrá večera nemusí byť nijakým kompromisom. S kvalitnými surovinami vyčaríte dobroty, ktoré sa vôňami a chuťami nevzďaľujú od pôvodných receptov. Vďaka bezlepkovým alternatívam múky a starostlivému výberu všetkého, s čím ich spojíte, si môžete vychutnať tradičné vianočné jedlá i sladkosti v plnej paráde. Prajeme vám krásne sviatky plné chutí a radosti!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

m