Bezlepkový toastový chlieb – ako ho pripraviť aj bez toastovača?
Pridané: 13.06.2024 10:54:37 Počet zobrazení: 991
13 Jún 2024
Máte chuť na chrumkavý bezlepkový toastový chlieb, no váš toastovač začal štrajkovať, prípadne ho doma nemáte? Nezúfajte, existuje aj mnoho ďalších možností, ako si pripraviť túto pochúťku. V článku si povieme, ako toast jednoducho zapečiete v rúre či pomocou grilovacej panvice. Dáme vám aj niekoľko tipov, s čím toast podávať alebo na aké spôsoby ho možno pripraviť.
Ako urobiť toasty bez toastovača
Toasty sú veľmi vďačné jedlo, rýchlo pripravené a chutné. Sú ideálnou voľbou na raňajky, večeru, ako pohostenie pre návštevu, rýchly snack pre deti. Zahryznutie do chrumkavého chlebíka nikdy neomrzí, navyše ho môžete pripraviť vždy na iný spôsob a s inými surovinami. Okrem toho k nemu môžete podávať zeleninu od výmyslu sveta.
Na prípravu toastu je ideálne použiť bezlepkový toastový chlieb, no ak taký práve doma nemáte, nič sa nedeje, skvelo vám poslúži aj obyčajný chlebík bez lepku, ktorý ste si upiekli alebo kúpili. Následne môžete chlieb opiecť či zapiecť na mnoho spôsobov. Je len na vás, ktorý si vyberiete a aký spôsob prípravy využijete. Prostredníctvom čoho teda môžete pripraviť toast bez toastovača?
1. Rúra
Toasty so šunkou a syrom zapečené v rúre
Na prípravu šunkovo-syrových toastov môžete použiť zapekaciu misu potretú roztopeným maslom alebo plech s papierom na pečenie. Poukladajte prvú vrstvu toastov. Potrite ich rajčinovým pyré a uložte na kolieska nakrájané rajčiny a olivy. Pridajte druhú vrstvu chleba a tú potrite ľubovoľnou domácou nátierkou, pestom, prípadne dipom. Poukladajte šunku, syr a prikryte ďalším plátkom chleba. Na poslednú vrstvu položte syr, rajčinu a môžete posypať oreganom. Rúru vyhrejte na 200 ˚C a dajte zapiecť na približne 15 minút.
TIP: Vyrobte si fantastické bazalkové pesto, ktoré využijete nielen na potretie toastov, ale pokojne aj na cestoviny či k mäsu. Budete potrebovať cca 50 lístkov bazalky, 30 g píniových orieškov alebo kešu, 50 g strúhaného parmezánu, 1 strúčik cesnaku, 100 ml panenského olivového oleja a soľ. Všetky suroviny okrem oleja zmixujte na pastu, následne prilejte olej a opäť mixujte, kým sa všetky suroviny nespoja. Dochuťte podľa preferencií.
Zapekané toasty s mrkvou a mozzarellou
Predhrejte rúru na 175 ˚C, poukladajte toasty na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom. Nastrúhajte mrkvu (2 – 3 ks) a zmiešajte ju v miske s približne 5 lyžicami lučiny, pridajte cibuľku, bylinky podľa preferencií, mletú červenú papriku, soľ a všetko spolu premiešajte. Zmesou potrite toasty a pridajte strúhanú mozzarellu. Toasty môžete dať v takomto štádiu piecť, prípadne ich prikryte ďalšou vrstvou chleba. Pečte približne 10 minút.
2. Klasická panvica
Francúzske toasty
Francúzske toasty sú také vynikajúce a jednoduché na prípravu, že si ich doslova zamilujete. Na prípravu budete potrebovať bezlepkový chlieb, vajcia, mlieko, maslo, cukor a soľ. Ďalšie suroviny sú už vo vašich rukách podľa toho, čo obľubujete.
Pred prípravou si nachystajte všetky suroviny. Štyri väčšie vajcia rozbite do misky a zľahka vymiešajte metličkou. Do rozšľahaných vajec vmiešajte jednu šálku mlieka, lyžičku cukru a štipku soli. Panvicu rozohrejte a pridajte na ňu kúsok masla. Počas zohrievania panvice namočte toastový chlieb do zmesi a nechajte niekoľko sekúnd nasiaknuť z jednej i druhej strany, následne preložte na panvicu a pečte, kým spodok nie je zlatohnedý, potom chlieb otočne a postupujte rovnako. Francúzske toasty podávajte horúce s maslom a javorovým sirupom.
TIP: Francúzske toasty sa dajú variovať na mnoho spôsobov. Ak obľubujete vanilkovo-škoricové príchute, skúste do vaječnej zmesi pridať ďalšiu lyžičku (prípadne dve) cukru, lyžičku vanilkového extraktu a mletej škorice a fantastické raňajky sú na svete.
Spôsoby, ako servírovať francúzske toasty:
- Stavte na klasiku v podobe škorice, práškového cukru a javorového sirupu.
- Posypte toasty rôznymi nasekanými orieškami. Môžete použiť napríklad vlašské, pekanové alebo kešu.
- K toastom podávajte sezónne ovocie – jahody, čučoriedky, maliny, banány, jablká, hrušky a iné.
- Vyskúšajte alternatívy javorového sirupu – med, datľový, agávový alebo ryžový sirup.
Opekané cesnakové toasty s nátierkou alebo dipom
Ak neviete, čo rodine pripraviť na večeru, stavte na opečené cesnakové toasty, ku ktorým si môžete pripraviť nátierku z čohokoľvek, čo máte k dispozícii. Pridáte bohatú zeleninovú oblohu a jednoduchú, výdatnú a chutnú večeru budete mať raz-dva na stole.
Do misky nalejte olivový olej a pridajte doň nastrúhaný cesnak, bylinky a trošku soli. Následne touto zmesou potrite chlebíky, ktoré sa chystáte opekať. Rozohrejte panvicu, pridajte pár kvapiek olivového oleja, a keď je horúci, vložte plátky chleba. Každé 1 – 2 minúty ich pomocou kliešťov otáčajte, aby sa nepripálili.
K opečeným cesnakovým chlebíkom môžete podávať:
- klasický hummus,
- mrkvový, cviklový, bazalkový hummus,
- tuniakovú nátierku,
- cuketovú nátierku,
- tvarohovú nátierku,
- zeleninovú oblohu (mrkva, stopkový zeler, reďkovka, cibuľka a pod.).
3. Grilovacia panvica
Avokádovo-tuniakové toasty
Na prípravu týchto fantastických toastov budete potrebovať avokádo, konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, olivový olej, strúhanú mozzarellu, rajčiny a bezlepkový chlieb. Avokádo ošúpte, roztlačte vidličkou a zmiešajte s tuniakom a olivovým olejom. Na chlebík navrstvite zmes, posypte strúhanou mozzarellou a poukladajte na kolieska nakrájanú rajčinu. Toast prikryte ďalším plátkom chleba a opekajte na troške olivového oleja približne 3 minúty z každej strany.
TIP: Vyskúšajte aj menej tradičné kombinácie, napríklad sladko-slané. Toast podávajte natretý figovým lekvárom, obložený krémovým syrom brie a plátkami zeleného jablka. Táto kombinácia je skvelá a určite si ju obľúbite.
Toasty s pestom a morčacím mäsom
Pripravte si bezlepkový toastový alebo obyčajný bezlepkový chlieb, maslo, morčacie mäso alebo šunku (alternatívou môže byť kuracina), plátky syra, cesnakové pesto. Rozohrejte panvicu na miernom ohni, chlebík namažte maslom. Toast položte maslovou stranou na panvicu, pomocou lyžice rozotrite pesto, navrstvite kúsky mäsa a plátok syra. Prikryte ho ďalším kúskom chleba tak, že ho položíte maslovou stranou nahor. Opekajte 5 – 7 minút alebo kým nie je zlatohnedý, otočte ho a zopakujte.
Toasty bez toastovača môžete pripraviť aj:
- v hriankovači,
- na vonkajšom grile,
- na opekačke nad ohňom,
- v teplovzdušnej fritéze,
- na vnútornom elektrickom grile.
Prajeme vám dobrú chuť!