Bezlepkový závin trikrát inak: makový, orechový a kakaový
Pridané: 06.11.2024 15:18:20 Počet zobrazení: 114
06 November 2024
Bezlepkový závin je vynikajúcou alternatívou pre všetkých, ktorí sa potrebujú vyhnúť lepku, no zároveň nechcú prísť o tradičné raňajkové či sviatočné pochúťky. Prinášame vám recepty na tri tradičné a zdravé záviny – makový, orechový a kakaový.
Bezlepkový závin si, samozrejme, môžete pripraviť na viacero spôsobov – s tvarohom a so sušeným ovocím, s domácim džemom alebo aj s čerstvým sezónnym ovocím. Dnes sa pozrieme na klasiku – makový, orechový a kakaový. Všetky tri sú chutné, jednoduché na prípravu a potešia celiatikov i všetkých milovníkov sladkého a zároveň zdravého.
1. Makový závin bez lepku
Mak je tradičná slovenská surovina, ktorá v závinoch len tak žiari. Tento recept môže byť nielen bezlepkový, ale aj bezlaktózový, takže je ideálny aj pre ľudí s oboma potravinovými intoleranciami.
Suroviny na cesto:
- 300 g bezlepkovej múky (zmesi na kysnuté pečivo)
- 1 vajce 15 g čerstvého droždia
- 50 g masla (bezlaktózového alebo rastlinného masla na bezlaktózovú verziu)
- 250 ml sójového mlieka (alebo klasického kravského)
- 50 g cukru
- štipka soli
Na náplň:
- 200 g mletého maku
- 100 ml mlieka (sójového alebo klasického)
- 40 g masla, prípadne bezlaktózového či vegánskeho masla
- 100 g práškového cukru
- 2 PL slivkového džemu
- citrónová kôra (voliteľné)
Na potretie závinu:
- 1 rozšľahané vajce
Postup:
- Ako prvý nachystáme kvások. V hrnčeku zmiešame 100 ml vlažného mlieka s droždím, lyžičkou cukru, dobre rozmiešame, zakryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 15 minút.
- Zatiaľ si pripravíme misu s múkou a dáme do nej cukor. Potom pridáme vajce, roztopené maslo, zvyšné mlieko, pripravený kvások a vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto dáme kysnúť na teplé miesto na 1,5 hodiny a ideme pripraviť makovú náplň.
- Mlieko s cukrom zohrejeme v hrnci, tesne pred varom ho odstavíme a dáme nabok, prisypeme doň mak a pridáme drobné kúsky masla. Dobre zamiešame a zakryjeme pokrievkou, aby mak napučal.
- Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý 1 cm. Rovnomerne ho potrieme džemom a nanesieme naň makovú náplň. Opatrne zavinieme a konce zlepíme, aby plnka nevytiekla.
- Závin dáme na maslom vymastený plech a zakryjeme utierkou, necháme kysnúť ešte cca 15 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 25 až 30 minút.
- Necháme vychladnúť a môžeme krájať a podávať.
Domáci makový závin môžete ozvláštniť posýpkou z orechov na povrchu alebo aj kúskami orechov zamiešanými do plnky
2. Bezlepkový orechový závin
Orechy sú výborným zdrojom zdravých tukov aj bielkovín a navyše dodajú závinom jedinečnú chuť. Tento orechový závin je skvelou voľbou na sviatočný stôl alebo aj ako výdatné raňajky či desiata pre školákov.
Suroviny na cesto:
- 300 g bezlepkovej múky (zmesi na kysnuté pečivo)
- 1 vajce
- 15 g čerstvého droždia
- 50 g masla alebo vegánskeho masla na bezlaktózovú verziu
- 250 ml sójového mlieka (alebo klasického kravského)
- 50 g cukru
- štipka soli
Na náplň:
- 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 ml mlieka, mlieka bez laktózy alebo rastlinného mlieka
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL škorice (voliteľné)
Na potretie závinu:
- 1 rozšľahané vajce
Postup:
- Cesto pripravíme rovnako ako pri makovom závine.
- Na prípravu orechovej náplne ohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mleté orechy a povaríme do zhustnutia.
- Náplň rovnomerne rozotrieme na cesto, zavinieme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom.
- Pred pečením závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút.
3. Bezlepkový kakaový závin
Pre milovníkov čokolády je tento kakaový závin bez lepku dokonalou voľbou. Jeho intenzívna chuť a jemná štruktúra z neho robia obľúbenú pochúťku malých aj veľkých maškrtníkov.
Cesto pripravíme rovnakým spôsobom ako pri predošlých receptoch na bezlepkový závin.
Na náplň potrebujeme:
- 10 g čokoládového pudingového prášku
- 40 g kvalitného kakaa
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
Na potretie závinu:
-
1 rozšľahané vajce
Postup:
- V miske zmiešame pudingový prášok, kakao a kryštálový cukor.
- Cesto rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme kakaovou zmesou.
- Opatrne ho zrolujeme a konce poriadne pozatláčame, aby sme závin uzatvorili a plnka nevytiekla.
- Zrolovaný závin dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 25 až 30 minút.
- Čokoládovú dobrotu krájame a podávame po vychladnutí na izbovú teplotu.
Naše recepty na bezlepkové záviny sú jednoduché a mimoriadne variabilné. Prajeme vám k nim dobrú chuť a potešíme sa, ak nám dáte vedieť, aké sú vaše osvedčené rýchle rodinné recepty a obľúbené náplne. Sú záviny aj pre vás jedným z najlepších tipov na dokonalé raňajky?
* Použité fotky sú ilustračné.