• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 25 eur
  • Akcia dňa
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 25 eur
  • Akcia dňa
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Chuťovky z červenej repy

Pridané: 29.09.2022 08:00:00 Počet zobrazení: 702

29 September 2022

Sezóna červenej repy je opäť tu a vy neviete čo s ňou? Patríte medzi tých, ktorí tepelne upravenú cviklu nezjedia ani v šaláte? Prinášame Vám 2 chutné recepty, v ktorých hlavnú úlohu zohráva cvikla. Veríme, že očaria aj tých, ktorí červenej repe príliš neholdujú.

Chuťovky z červenej repy

Humus z červenej repy

Jeseň je už v plnom prúde a náš imunitný systém dostáva v tomto období poriadne zabrať. Na povzbudenie imunity je vhodné konzumovať predovšetkým pokrmy s vysokým obsahom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega- 6), vitamínov (hlavne A, B6, B12, C a E) a minerálnych látok, ako sú železo, zinok, selén a meď . Pýtate sa kde ich hľadať? Kvalitné bielkoviny obsahuje mäso, vajcia, tofu, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, orechy, mak a semienka. Vitamíny a minerály dodá zelenina – cesnak, cibuľa, kapusta, chren, červená repa, citrusy, zemiaky, kaleráby, zeler, karotka, pór, špenát, mangold, brokolica, čierny koreň, repa fenikel či špargľa. Červená repa patrí medzi veľmi zdravé druhy zeleniny a my vám dnes ponúkame recept na humus práve z nej.

Potrebujeme:

- stredne veľkú červenú repu,
- 2 hrnčeky odkvapkaného cíceru z konzervy,
- PL limetkovej šťavy,
- 4 PL olivového oleja,
- 2 PL pasty tahini,
- soľ a korenie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 bezlepkové bagetky

Červenú repu poriadne umyjeme a osušíme, najlepšie kuchynskými obrúskami, aby nám nezafarbila látkovú utierku. Vysušenú repu položíme na kus alobalu, pokvapkáme lyžicou olivového oleja, osolíme, okoreníme a nakoniec celú zabaľte. Zabalenú repu vložíme do rúry predhriatej na 230 °C a pečieme zhruba hodinu. Repu po upečení rozbalíme a necháme poriadne vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám čo najľahšie mixovali. Repu spolu s cícerom rozmixujeme dohladka, pričom postupne k zmesi prilievame olivový olej. Následne pridáme pastu tahini, limetkovú šťavu a prelisovaný cesnak. Humus osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame s bezlepkovými bagetkami opečenými v rúre.


Cviklové chipsy

Chipsy sa dajú spraviť aj v trošku zdravšej verzii. My ich dnes pripravíme z červenej repy a namiesto smaženia budeme chipsy piecť v rúre. Recept nezaberie opäť veľa času, potrebné sú len 3 suroviny a výsledok je fantastický. Okrem cvikli môžete takto v rúre pripraviť aj chipsy zo zeleru a hneď máte dva druhy snackov.

Potrebujeme:

- stredne veľkú červenú repu
- olivový olej
- soľ

Pri tomto recept odporúčame nepoužívať drvené dosky na krájanie, pretože šťava z cvikli je pigmentovaná a nemusela by sa z dosky vymyť. Jednorazové rukavice sú pri tomto recepte taktiež veľkým pomocníkom. Začneme tým, že červenú repu poriadne umyjeme a ošúpeme. Pripravíme si minimálne jeden plech vystlaný papierom na pečenie a jednu väčšiu misu. Po umytí cviklu strúhame na strúhadle pôvodne určenom na uhorky alebo kapustu. Potrebujeme tenké plátky ideálne rovnakej hrúbky a veľkosti, aby sa rovnomerne prepiekli. Ak nemáme doma strúhadlo, z repy jednoducho kúsky odkrajujeme s nožom. Jednotlivé kúsky preložíme do misky, kde pridáme olivový olej a soľ (množstvo oleja a soli závisí od množstva plátkov, ktoré sa podarilo z cvikli odkrojiť). Všetko poriadne premiešame, aby boli všetky plátky rovnomerne ochutené. Rúru si medzitým predhrejeme na 230 °C a zvolíme program s horúcim vzduchom, aby sa chipsy vysušili. Plátky červenej repy ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vkladáme do vyhriatej rúry. Pečieme zhruba 15 – 20 minút, podľa hrúbky nakrájaných plátkov. Chipsy necháme poriadne vychladnúť a podávame s obľúbeným dresingom.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie