Čo robiť, ak náhodne skonzumujete niečo, čo obsahuje lepok?
Pridané: 07.11.2023 07:48:00 Počet zobrazení: 1058
07 November 2023
Život s celiakiou si vyžaduje prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty, vďaka ktorej sa dá predísť nepríjemným symptómom a dlhodobým komplikáciám. Ak patríte k celiatikom, asi veľmi dobre viete, aké neželané reakcie dokáže vyvolať čo i len náhodný stret s potravinou obsahujúcou lepok. Môže sa to prihodiť aj napriek tomu, že ste pri výbere potravín opatrní, preto si to nevyčítajte. Namiesto toho sa na takéto situácie čo najlepšie pripravte – je dôležité mať jasné informácie o opatreniach, ktoré je vhodné prijať, aby ste minimalizovali možné negatívne následky.
Aké kroky môžete podniknúť v prípade, že náhodne skonzumujete lepok?
Späť k prísnej bezlepkovej diéte
Prvým krokom po náhodnom skonzumovaní lepku je vrátiť sa k dodržiavaniu bezlepkovej stravy. Uprednostnite prirodzene bezlepkové potraviny a vyhýbajte sa spracovaným alebo korenistým jedlám, ktoré môžu naďalej dráždiť tráviaci systém.
Pite veľa vody
V prípade náhodného požitia lepku sa odporúča prijať zvýšené množstvo tekutín, aby ste si prepláchli tráviaci systém a pomohli mu tak rýchlejšie vylúčiť všetko, čo ste zjedli alebo vypili. Do vody alebo čaju môžete pridať kúsok citróna či zázvoru. Citrón pomôže rýchlejšie obnoviť prirodzené pH vášho tela a zázvor má prirodzené protizápalové účinky, o ktorých je známe, že pomáhajú pri trávení. Pitie dostatočného množstva vody je nevyhnutné aj vtedy, ak máte po konzumácii jedla hnačku. Doplníte tak stratené tekutiny.
Výborným prírodným spôsobom, ako doplniť stratené elektrolyty, je aj pitie nesladenej kokosovej vody, ktorá obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík a fosfor.
Vedeli ste, že?
Zázvor je skutočný všeliek – pomáha pri zápche, nafukovaní či pálení záhy, podporuje chuť do jedla a zmierňuje pocity nevoľnosti. Okrem toho, že pozitívne vplýva na tráviacu sústavu, je aj pomocníkom pri menštruačnom cykle, zmierňuje bolesti a kŕče, rovnako bolesti hlavy či nevoľnosť. Konzumácia zázvoru podporuje krvný obeh, cirkuláciu krvi, zlepšuje prekrvenie dlaní, chodidiel či prstov a napomáha aj pri čistení krvi a odstraňovaní toxínov. Známe sú i jeho pozitívne účinky v boji proti nachladnutiu alebo chrípke.
Tráviace enzýmy
Naše telo prirodzene produkuje množstvo tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a podporujú jej vstrebávanie. Svojmu telu môžete pomôcť aj tak, že si kúpite prípravky, ktoré takéto enzýmy obsahujú. Ich užitie vám pomôže pri rozklade potravy, a teda aj lepku. Pozor! Tráviace enzýmy nie sú v prípade celiakie určené na dlhodobé užívanie, no môžu byť nápomocné ako poistka v núdzi. Ak ste teda nechtiac skonzumovali lepok, tráviaci enzým vám môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky. Oveľa užitočnejší však je, keď sa podáva pred jedlom. Tráviaci enzým preto môžete užiť napríklad pred večerou v reštaurácii pre prípad, že by ste počas nej aj napriek opatrnosti zjedli lepok.
Bylinky a lieky
Je známe, že bylinné produkty, ako napríklad zelený alebo mätový čaj, pomáhajú zmierniť zažívacie ťažkosti. Bolesť žalúdka a plynatosť zasa upokojí ibiš lekársky. Úľavu môžu poskytnúť aj niektoré antihistaminiká, aktívne uhlie či lieky na zníženie frekvencie hnačky.
Odpočívajte
Konzumácia lepku vedie u mnohých ľudí k nepríjemnej kombinácii únavy a nespavosti vyvolanej lepkom. Je náročné cítiť sa komfortne, keď v noci nemôžete spať a potom sa vám cez deň drieme. Ak pracujete z domu alebo máte flexibilný rozvrh a môžete si to dovoliť, skúste si dopriať 20-minútový relax. Na pár minút si pospite, a ak sa vám nepodarí zaspať, len ležte, zhlboka dýchajte a jednoducho odpočívajte so zatvorenými očami. Ak každý deň chodíte do práce, doprajte si takýto odpočinok po návrate domov. Ideálny čas na odpočinok je medzi 14. a 16. hodinou, no pospať si môžete v akúkoľvek hodinu počas dňa, ktorá nie je príliš blízko k vášmu pravidelnému času nočného spánku.
Vedeli ste, že?
Poobedný relax v podobe krátkeho spánku vám môže priniesť mnoho benefitov, napríklad vyššiu produktivitu, pracovný výkon, bdelosť, zníženie stresu, posilnenie imunitného systému, ale aj zlepšenie krátkodobej pamäti. Nemýľte si však tento typ odpočinku s náhradou či doplnkom nočného spánku.
Liečte svoje črevá
Vedeli ste, že až 80 percent buniek imunitného systému sa nachádza v tráviacom trakte? To znamená, že ak je prostredie čriev celiatika v dobrej kondícii, ľahšie si poradí s náhodne skonzumovaným lepkom. Z dlhodobého hľadiska si zdravie tráviaceho traktu udržíte pravidelným užívaním probiotík (v prípade konzumácie lepku je možné dávku na niekoľko dní zdvojnásobiť). Probiotiká podporujú zdravý črevný mikrobióm a môžu pomôcť znížiť symptómy. Proces hojenia vám pomôže zvládnuť aj protizápalová diéta v podobe doplnkov, ako sú L-glutamín, vitamíny rozpustné v tukoch (A, E, D a K), vápnik, horčík, vitamíny B či omega-3 mastné kyseliny.
Ako sa takýmto situáciám v budúcnosti vyhnúť?
Dobrou správou je, že trvalé poškodenie v dôsledku jednorazovej chyby je veľmi nepravdepodobné, to znamená, že čoskoro budete zase fit. Hoci nikto nie je dokonalý, existujú isté opatrenia, vďaka ktorým sa čo najlepšie vyvarujete náhodnej konzumácie lepku.
Tu sú naše tipy, ako na to:
Vždy kontrolujte etikety na potravinách
- Na obaloch potravín hľadajte známy symbol prekríženého klasu.
- Následne skontrolujte, či je na výrobku uvedené, že je bezgluténový/bezlepkový.
- Ak sú v zložení prítomné prvky ako pšenica, jačmeň, raž, ovos či lepok, výrobok pre vás nie je vhodný.
- Skontrolujte aj preventívne upozornenia na alergény týkajúce sa lepku, ako napríklad „môže obsahovať pšenicu" alebo „vyrába sa v závode, kde sa spracováva pšenica".
Zabráňte krížovej kontaminácii v kuchyni
- Utierajte povrchy.
- Hrnce a panvice pravidelne čistite.
- Používajte samostatné nože aj dosky na chlieb.
- Používajte samostatný hriankovač alebo vrecká na hriankovanie.
- Na vyprážanie bezlepkových potravín vždy používajte čistý olej alebo samostatnú fritézu.
Označte a oddeľte bezlepkové potraviny od tých s lepkom
Ak sa delíte o kuchyňu a priestor na odkladanie potravín s ľuďmi, ktorí nemusia dbať na bezlepkovú stravu, môžete tie svoje označiť štítkami či nálepkami. Vaši spolubývajúci tak budú vedieť, čoho sa môžu dotýkať a čoho, naopak, nie. Úplne ideálne však je, ak na bezlepkové potraviny použijete samostatnú poličku či skrinku. Odporúčame umiestniť ju nad potraviny obsahujúce lepok – vyhnete sa tak tomu, že do tých vašich napadajú omrvinky.
Myslite dopredu a pýtajte sa
Predtým ako si objednáte jedlo v reštaurácii, upozornite čašníka na závažnosť vašej diagnózy. Spýtajte sa ho, aké bezlepkové varianty vám môže ponúknuť a aké opatrenia budú prijaté na zníženie rizika krížovej kontaminácie. Ak máte pocit, že to nie je bezpečné, dajte na prvé miesto svoje zdravie a odíďte.
K malej nehode môže dôjsť aj v prípade, že poctivo dodržiavate bezlepkovú diétu. Ak k nej príde, nepanikárte, zachovajte chladnú hlavu a najmä sa neobviňujte z nezvládnutia situácie. Je dôležité byť pripravený a vedieť, aké kroky treba podniknúť po náhodnej konzumácii lepku. Jednorazová chyba by vám nemala spôsobiť trvalé poškodenie a našťastie existujú aj opatrenia, vďaka ktorým môžete takýmto situáciám v budúcnosti predchádzať, prípadne im predísť úplne.
Držíme vám palce!