Cukrovka a jej súvis s celiakiou
Pridané: 08.03.2023 10:22:39 Počet zobrazení: 10519
08 Marec 2023
Cukrovka a celiakia sú autoimunitné ochorenia, ktoré vznikajú na podobnom genetickom základe, pričom pri celiakii je napádaná sliznica tenkého čreva a v prípade cukrovky 1. typu ničí imunitný systém beta bunky v podžalúdkovej žľaze. Práve u ľudí trpiacich cukrovkou 1. typu existuje istá pravdepodobnosť, že ich môže (ale, samozrejme, nemusí) postihnúť i celiakia.
Čo je cukrovka 1. typu?
Cukrovka je ochorenie, ktoré ovplyvňuje spôsob, akým telo využíva cukor v krvi, nazývaný glukóza. Glukóza je hlavným zdrojom energie pre mozog aj bunky, ktoré tvoria svaly a tkanivá tela. Diabetes 1. typu, predtým známy ako juvenilný diabetes, je autoimunitné ochorenie, ktoré sa zvyčajne diagnostikuje u detí, dospievajúcich a mladých dospelých. Pri tejto forme cukrovky telo nevytvára inzulín, čo je hormón potrebný na to, aby sa glukóza dostala z krvného obehu do buniek. Má ju asi len 5 % ľudí s cukrovkou, a hoci neexistuje liek, správna liečba umožňuje tento stav zvládnuť.
Medzi bežné príznaky cukrovky patrí časté močenie, pocit veľkého smädu, hladu a únavy, rozmazané videnie, pomaly sa hojace rany a modriny, úbytok na váhe a mravčenie, bolesť alebo necitlivosť rúk a nôh.
Ako súvisí cukrovka 1. typu s celiakiou?
- Súvislosť medzi cukrovkou 1. typu a celiakiou bola prvýkrát zaznamenaná v 60. rokoch 20. storočia. V prípade oboch ide o imunitne podmienené ochorenia, ktoré majú podobný genetický profil. To je dôvod, prečo sa u pacientov vo veľkej miere prekrývajú.
- Celiakia sa potvrdí približne pri 3 až 8 % ľudí s diabetom 1. typu, pričom v prípade bežnej populácie je to 1 %. Vzhľadom na tento výrazne vyšší výskyt mnohí lekári odporúčajú po diagnostikovaní cukrovky 1. typu absolvovať vyšetrenie na celiakiu a naopak.
- Neliečená celiakia môže prispieť k nepravidelnej hladine glukózy v krvi.
- Nevysvetliteľná hypoglykémia alebo nízka hladina cukru v krvi môže byť znakom malabsorpcie súvisiacej s celiakiou a mala by sa vyšetriť – najmä u malých detí.
Ako často sa celiakia vyskytuje u diabetikov?
Takmer tretina pacientov s diabetom 1. typu má diagnostikované aspoň jedno ďalšie autoimunitné ochorenie. Toto číslo sa zvykne zvyšovať s vekom, pričom najčastejšie diagnostikovanými ochoreniami sú ochorenia štítnej žľazy, tráviaceho traktu a ciev. Pri takýchto kombinovaných ochoreniach nemusí mať celiakia žiadne prejavy alebo sa jej prejavy zamieňajú so symptómami iného ochorenia. Lenže rozpoznanie celiakie je v tomto prípade veľmi dôležité, pretože jej včasné odhalenie a liečba bezlepkovou diétou majú priaznivý vplyv aj na liečbu druhého, pridruženého ochorenia. Keďže celiakia sa môže prejaviť kedykoľvek po vzniku cukrovky, je dôležité pravidelne opakovať testy, zvyčajne s časovým odstupom dvoch rokov.
Prejavy celiakie u diabetikov
Celiakia a cukrovka 1. typu majú mnoho rovnakých príznakov, ako sú napríklad bolesti brucha, plynatosť, nadúvanie, malabsorpcia, úbytok na váhe a abnormálne funkčné pečeňové testy. To môže viesť práve k tomu, že sa celiakia prehliadne. No bez ohľadu na prítomnosť či neprítomnosť prejavov platí, že ak sa diagnóza celiakie potvrdí, je absolútne nevyhnutné dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Čím skôr sa s ňou začne, tým menšia je pravdepodobnosť vzniku ďalších autoimunitných porúch.
Ako sa stravovať pri cukrovke 1. typu a celiakii?
Človek trpiaci celiakiou a súčasne cukrovkou 1. typu musí svoje stravovacie návyky prispôsobiť obom diagnózam, nemožno ich od seba oddeliť. V oboch prípadoch sa odporúča vyvážená strava. Úplne najdôležitejšia je v rámci zdravého a vyváženého stravovania bezlepková diéta, avšak pri výbere potravín treba venovať pozornosť aj množstvu sacharidov v bezlepkových potravinách. Tie totiž neobsahujú rovnaké množstvo výmenných jednotiek ako ich bežná alternatíva s obsahom lepku. Bezlepkový výrobok rovnakej veľkosti ako výrobok s lepkom zvyčajne obsahuje väčšie množstvo sacharidov. Tento rozdiel je spôsobený tým, že bezlepková múka horšie kysne a cesto je teda ťažšie a hustejšie.
V rámci stravovania sa vyhýbajte sladkostiam a cukru – majú vysoký obsah monosacharidov, ktoré môžu zvyšovať hladinu cukru v krvi. Voľte radšej komplexné/zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú napríklad v chlebe, obilninách či cestovinách (samozrejme, siahnite po bezlepkových), a potraviny s vysokým obsahom vlákniny, napríklad zeleninu či strukoviny, v menšej miere aj ovocie. Veľmi vhodné sú aj ryby či tuky rastlinného pôvodu.
Spočiatku môže byť výskyt oboch ochorení náročný najmä v tom, že u pacientov môže dochádzať k rozkolísaniu glykémie, teda hladiny cukru v krvi, čo u diabetika spôsobí vylúčenie lepku zo stravy. Aj z tohto dôvodu je veľmi správnym krokom, ak budete úpravu jedálnička konzultovať s odborníkom. Alfou a omegou však je jednoznačne dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty, ktorá má pozitívne účinky aj na cukrovku.
Celiakia a rovnako cukrovka 1. typu patria medzi autoimunitné ochorenia a spája ich spoločný základ liečby, ktorým je úprava stravy – najmä v počiatočnej fáze je veľmi dôležité konzultovať ju s lekárom. Úprava stravy je veľmi dôležitý faktor a má zásadný vplyv na to, aby boli obe diagnózy zvládnuté bez väčších problémov.