Francúzsky croissant a quiche bez lepku priamo z vašej kuchyne
Pridané: 24.05.2024 09:41:31 Počet zobrazení: 943
24 Máj 2024
Radi cestujete a ochutnávate medzinárodnú kuchyňu a jej špeciality? Čo by ste povedali na čerstvo upečený chrumkavý croissant a slaný koláč quiche? Nemusíte cestovať ďaleko. Stačí nakúpiť suroviny a s láskou sa pustiť do prípravy. Ak si chcete vytvoriť autentickú atmosféru, ako pozadie si môžete pustiť francúzske piesne, no a postupne váš domov zaplaví nádherná vôňa pečiva a vy budete mať pocit, že ste sa ocitli v malej útulnej francúzskej pekárni. Pripravte si spolu s nami bezlepkovú verziu týchto obľúbených francúzskych pokrmov.
1. Domáci bezlepkový croissant
Keď sa povie croissant, väčšine z nás príde na rozum sladká dobrota s lahodnou čokoládovou plnkou či slaná verzia plnená šunkou, syrom a inými surovinami. Klasický francúzsky croissant sa pripravuje z kysnutého cesta a najčastejšie bez akejkoľvek náplne. Charakterizuje ho maslová vôňa, je dokonale krehký a chrumkavý.
Vedeli ste, že?
Croissant nepochádza priamo z Francúzska. Pôvodne išlo o rakúske pečivo (Kipferl), ktorému neskôr Francúzi dodali vlastný šmrnc. V roku 1920 ho začali vo veľkom piecť vo svojich pekárňach, zdokonalili recept i tvar. Použitím francúzskeho kysnutého cesta dodali croissantu nový rozmer a podobu, v ktorej si ho vychutnávame aj v súčasnosti.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 500 g bezlepkovej múky na kysnuté pečivo
- 30 g sušeného droždia
- 260 ml mlieka (môže byť aj bezlaktózové)
- 60 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- cca ½ ČL soli
- cca ¼ ČL cukru
Na potretie:
- 2 žĺtky
- 2 PL mlieka
Extra suroviny na prípravu:
- 200 g studeného masla (pred použitím ho môžete vložiť na 30 minút do mrazničky)
- múka na pomúčenie dosky
Postup:
- Z droždia, zo 60 ml mlieka a z 2 ČL cukru pripravte kvások a nechajte ho 10 minút podkysnúť (suroviny odoberajte z tých pripravených).
- Vo veľkej mise zarobte cesto zmiešaním múky, soli, cukru, potom pridajte mlieko, maslo, vajcia, žĺtky a nakysnutý kvások, vypracujte hladké cesto, zakryte ho utierkou alebo alobalom a nechajte 2 hodiny kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vaľkajte do štvorca s rozmermi asi 60 × 60 cm.
- Do stredu takto vyvaľkaného cesta nastrúhajte studené maslo a cesto preložte tak, že vezmete oba okraje a preložíte ich do stredu na maslovú časť. Okraje cesta sa musia stretnúť v strede.
- Keď máte okraje v strede, celé cesto ešte raz preložte na polovicu, obaľte potravinovou fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
- Tento spôsob prekladania zopakujte ešte dvakrát, avšak už bez pridania masla. Rolku cesta nechajte na noc v chladničke.
- Na druhý deň cesto vyberte, rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika a pokrájajte na dva dlhé pásy. Z nich pozdĺž nakrájajte trojuholníky s dvomi rovnako dlhými stranami.
- Vzniknuté trojuholníky rolujte, začínajúc od spodnej časti (nie od špica), aby vznikli croissanty.
- Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie a potrite žĺtkom vyšľahaným s mliekom. Nechajte 10 minút odpočinúť, zatiaľ predhrejte rúru.
- Pečte na 230 °C cca 15 minút (pri použití vrchného a spodného ohrevu).
- Hotové bezlepkové croissanty podávajte so svojou obľúbenou slanou či sladkou náplňou alebo si ich vychutnajte ako praví Francúzi, teda čisté, bez náplne.
2. Domáci bezlepkový slaný koláč quiche
Tradičný francúzsky koláč na slano, ktorého povrch ukrýva všakovaké dobroty, sa môže s istotou zaradiť medzi najväčšie skvosty francúzskej gastronómie. V minulosti to bol pokrm najmä jednoduchých ľudí, ktorí ho napĺňali surovinami, čo našli v špajze. V súčasnosti je quiche obľúbenou pochúťkou Francúzov a pripravuje sa na rozličné spôsoby. Môžete si ho upiecť aj v pohodlí domova, a to v rôznych podobách – s mäsom či bezmäsitý, dokonca aj vo verzii bez lepku.
Vedeli ste, že?
Dobrý quiche sa pozná podľa toho, ako má spracované a upečené cesto – malo by byť krehké. Chybou je, ak je prepracované, zle predpečené a vyteká z neho náplň.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 250 g univerzálnej bezlepkovej múky
- 1 vajce
- 1 PL vody
- 120 g masla
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g umytého baby špenátu
- 3 vajcia
- 100 g nivy
- 100 g tvrdého syra podľa chuti (parmezán/pecorino)
- 1 jarná cibuľka
- 2 stredne veľké strúčiky cesnaku
- 40 g slaniny nakrájanej na malé kocky (voliteľné)
- 250 ml kyslej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- V mise zmiešajte múku, vajcia, soľ, vodu aj na jemné plátky nakrájané maslo a vymieste hladké cesto. Môžete si pomôcť kuchynským robotom, ale pokojne to urobte aj ručne.
- Cesto presuňte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte do kruhu o niečo väčšieho, ako je vaša forma na koláč, aby cesto bolo aj po okrajoch. Môžete si pomôcť aj priložením formy, hrúbka cesta by mala byť cca 5 mm.
- Cesto preložte do formy na pečenie a poprepichujte vidličkou, zakryte alobalom a zasypte keramickými guľôčkami na pečenie, aby sa nenafúklo. Ak takéto guľôčky nemáte, môžete si pomôcť suchou fazuľou či bôbmi.
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 – 17 minút.
- Počas pečenia stihnete pripraviť plnku. Na oheň dajte panvicu s lyžičkou oleja a na kocky nakrájanou slaninkou. Nadrobno nasekajte cibuľku a cesnak a pridajte do panvice.
- Keď sú opečené a slaninka pustí šťavu, pridajte špenát, podlejte troškou vody a nechajte spariť.
- Kým sa špenát parí, nastrúhajte syry a pridajte ich k už sparenému špenátu. Zalejte vajíčkami zmiešanými so smotanou, osoľte a okoreňte podľa chuti. Premiešajte a stiahnite z ohňa.
- Z hotového cesta odstráňte alobal (aj s fazuľou/guľôčkami) a naplňte pripravenou plnkou.
- Dajte piecť na 180 °C na 22 – 25 minút.
- Hotový koláč nechajte 10 minút odstáť a môžete podávať.
TIP
Bezlepkový francúzsky quiche si môžete pripraviť s viacerými druhmi zeleniny, skvele sa hodia aj sušené rajčiny, brokolica, karfiol, paradajky, rôzne druhy údenej šunky a pod.
Prajeme vám dobrú chuť!