Hovädzí vývar
Pridané: 10.04.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 399
10 Apríl 2022
Viete, čo nesmie chýbať na sviatočnom stole? Čo postaví na nohy aj mŕtveho? A ktorá polievka dodá telu živiny a energiu po chorobe? Áno, právne je to hovädzí vývar! Príprava je jednoduchá, len ho musíte včas postaviť na platňu, aby stravníkov potešil na obed (a nie až na večeru).
Hovädzí vývar
Viete, čo nesmie chýbať na sviatočnom stole? Čo postaví na nohy aj mŕtveho? A ktorá polievka dodá telu živiny a energiu po chorobe? Áno, právne je to hovädzí vývar! Príprava je jednoduchá, len ho musíte včas postaviť na platňu, aby stravníkov potešil na obed (a nie až na večeru).
Potrebujeme:
- 2 ks hovädzích kostí
- 500 g hovädzej hrude alebo stehna
- 1 väčšiu cibuľu
- 5 guličiek korenia
- 3 mrkvy
- 2 žlté mrkvy
- 1 petržlen
- zelerovú vňať
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 – 2 zemiaky
Umyté mäso spolu s kosťami pokvapkáme trochou oleja a dáme do rúry predhriatej na 220 °C. Necháme opiecť zo všetkých strán približne 10 – 15 minút. Neošúpanú cibuľu umyjeme a rozrežeme napoly. Na troške oleja následne rozpolené časti opražíme tak, aby povrch zhnedol. Do veľkého hrnca preložíme opečené kosti spolu s mäsom, zalejeme zhruba dvomi litrami studenej vody, osolíme a pozvoľna (nie sprudka) privedieme do varu. Po zovretí siahneme plameň tak, aby polievka vrela len čiastočne. V tomto procese sa bude vytvárať na povrchu vývaru pena, ktorú je potrebné priebežne odoberať. Až sa pena prestane tvoriť (po približne 30 minútach varenia), pridáme opečenú cibuľu (aj so šupkou). Neolúpané strúčiky cesnaku pretlačíme čepeľou noža aby sa uvoľnila chuť a pridáme do polievky. Na záver pridáme do vývaru soľ, korenie a varíme do zmäknutia mäsa približne 4 – 5 hodín. Pol hodiny pred koncom varenia vyberieme cibuľu a cesnak. Do vývaru následne pridáme olúpanú a nakrájanú koreňovú zeleninu a zemiaky. Varíme dokým zelenina nie je mäkká. Na záver vyberieme z hrnca zeleninu a mäso a celú polievku precedíme.