Hovädzie na burgundský spôsob
Pridané: 26.11.2021 09:00:00 Počet zobrazení: 705
26 November 2021
Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsku. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!
Hovädzie na burgundský spôsob
Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsky. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!
Potrebujeme:
- 750 g hovädzej zadnej (lúpané pliecko)
- 100 g slaninky
- 1 lyžicu olivového oleja
- 3 mrkvy
- 1 cibuľu
- lyžičku soli
- 30 g bezlepkovej múky
- ¼ lyžičky korenia
- 500 ml červeného vína
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 24 nakladaných cibuliek
- 500 g baby šampiňónov
- 1 lyžicu masla
Umyté mäso si nakrájame na kocky o veľkosti približne 4 × 4 cm a tiež nakrájame slaninu na menšie kúsky. Slaninu opražíme v hrnci, ktorý je však vhodný na pečenie v rúre. Do opraženej slaninky pridáme mäso a restujeme, pokým sa všetka šťava z mäsa nevypečie a mäso sa nezatiahne. Slaninku spolu s mäsom vytiahneme von z hrnca do misky a necháme odpočívať bokom. Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľku a na približne 2 cm kúsky nakrájanú mrkvu. Zeleninovú zmes vyberieme z hrnca a preložíme do misky. Vrátime na oheň mäso so slaninou, osolíme, okoreníme a posypeme múkou. Poriadne premiešame, aby sa mäso obalilo z každej strany. Pridáme opraženú zeleninu, podlejeme vínom a necháme pár minút povariť. Potom prilejeme vývar a zmes privedieme do varu. Na záver pridáme k mäsu ešte bobkový list, hrniec priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme 3 – 4 hodiny do zmäknutia mäsa. Medzitým si očistíme baby šampiňóny (nemusíme ich lúpať) a spolu s cibuľkami ich opražíme na masle. Akonáhle je mäso zmäknuté preložíme ho z rúry na sporák, pridáme k nemu do hrnca šampiňóny s cibuľkou, paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a tymián. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme na platni ešte prejsť varom. Ideálne je mäso podávať so zemiakovou kašou.