Karfiol v bezlepkovom cestíčku s domácou tatárskou omáčkou
Pridané: 11.11.2022 09:00:00 Počet zobrazení: 583
11 November 2022
Hľadáte recept na rýchly bezlepkový snack alebo ľahký obed? Karfiol síce nepatrí medzi obľúbený druh zeleniny u detí ale aj u mnohých dospelých, avšak cestíčko ho posunie na úplne iný level. Navyše obaľovaný karfiol sa v našom recepte pečie v rúre a nevypráža sa v oleji, takže je veľmi chutný ako ľahký snak. Výborne ho doplní aj naša domáca tatárska omáčka.
Karfiol v bezlepkovom cestíčku s domácou tatárskou omáčkou
Ľahké obedy sú obľúbené najmä v teplejšom období, ale prečo si ich nedopriať aj počas jesenných dní? Karfiol je zelenina dostupná bežne v obchodných reťazcoch a preto sme sa dnes rozhodli pripraviť ho v bezlepkovom cestíčku. Takto pripravený karfiol je možné použiť aj ako drobný snack k filmu či na párty. Klasické cestíčko sme obohatili pridaním korenín a veríme, že Vám bude v takejto verzii chutiť.
Potrebujeme:
Na cestíčko:
- 1 celý karfiol,
- 3 vajcia,
- 6 lyžíc ryžovej múky,
- 3 lyžice strúhaného parmezánu,
- 1½ lyžičky sušeného cesnaku,
- 1½ lyžičky mletej papriky,
- ½ lyžičky kurkumy,
- 3 lyžičky oregana,
- 1 lyžička soli
Na domácu tatársku omáčku:
- 2 vajcia,
- 3 kyslé uhorky + trošku nálevu,
- 1 lyžička dijonskej horčice,
- 1 lyžička citrónovej šťavy,
- 1 lyžička soli,
- 250 ml repkového oleja
Rúru pred začiatkom predhrejeme na 180 °C. Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie ružičky a poriadne umyjeme. Na obaľovanie ružičiek budeme potrebovať 2 nádobky. Do prvej nádobky dáme 3 vajcia a poriadne ich rozšľaháme. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny teda múku, parmezán, cesnak, papriku, kurkumu, oregano a soľ. Pripravíme si väčší pekáč a vystelieme ho papierom na pečenie. Ak chceme chrumkavejšiu a o čosi menej zdravšiu, ľahšiu variantu, môžeme ružičky po obalení vysmážať v oleji. My sme však pre tentokrát zvolili variant s pečením v rúre. Každú ružičku najskôr obalíme vo vajciach a potom v sypkej zmesi a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút. V polovici času ružičky otočíme, aby sa opiekli z oboch strán. Počas pečenia si pripravím domácu tatársku omáčku. Uhorky nakrájame nadrobno a nasypeme ich do vysokej nádoby. Pridáme soľ, citrónovú šťavu, horčicu a vajcia. Pomocou ponorného mixéra zmes premiešame na najvyššej rýchlosti a akonáhle je zmes kompaktná, po troškách za stáleho miešania prilievame olej. (Ak je tatárska omáčka príliš tekutá, vmiešame do nej ½ lyžičky xantánovej gumy.) Hotovú tatársku omáčku vložíme aspoň na 30 minút do chladničky, aby sa všetky suroviny pekne prepojili a omáčka sa odležala. Obalený karfiol podávame s tatárskou omáčkou ako snack, prípadne si k nemu pripravíme pečené zemiačky ako prílohu.