Krémové paradajkové rizoto
Pridané: 09.06.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 821
09 Jún 2023
Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Skúšali ste ich však pridať do rizota? Ak nie, dnešný recept je práve pre Vás. Pripravíme si krémové paradajkové rizoto, v ktorom budú hrať paradajky hlavnú úlohu.
Krémové paradajkové rizoto
Na dnešok máme pripravený vynikajúci recept na rizoto trošku inak. Potešíme všetkých milovníkov paradajok pretože práve tie budú hviezdou tohto jedla. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly, ideálny na sobotný obed či ľahkú večeru.
Potrebujeme:
- 150 g ryže arborio,
- 1 stredná cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 80 ml bieleho vína,
- 50 ml mlieka,
- 150 ml zeleninového vývaru,
- 250 g paradajkového pyré,
- hrsť sušených paradajok,
- soľ a korenie,
- hrsť čerstvej bazalky,
- lyžička sušeného oregana,
- 150 g cherry paradajok,
- strúhaný parmezán
Cibuľku s cesnakom očistíme a nahrubo nasekáme, vo väčšom hrnci dáme rozohriať olej a necháme na ňom zosklovatieť cesnak a cibuľu. Následne pridáme ryžu arborio, premiešame a minútu restujeme. Zmes podlejeme vínom a povaríme cca 2 - 3 minúty, aby s alkohol vyparil. Teplotu plameňa znížime, pridáme do hrnca polovicu paradajkového pyré a prilejeme polovicu zeleninového vývaru. Varíme ďalších približne 12 - 15 minút pričom postupne prilievame zvyšný vývar a pyré tak, aby sa rizoto nepripaľovalo, ale ani nebolo príliš vodové. Nakoniec pridáme nakrájané sušené paradajky a mlieko. Celú zmes premiešame a ešte na záver krátko povaríme. Dochutíme oreganom, soľou a korením. Rizoto podávame s nakrájanými cherry paradajkami, posypané parmezánom a ozdobené lístkami bazalky.
Prajeme dobrú chuť!