Marhuľová zmrzlina
Pridané: 10.06.2022 08:00:00 Počet zobrazení: 578
10 Jún 2022
Už sú tu a je ich všade plno, aj keď jarné mrazíky s tohtoročnou úrodou opäť pekne zatočili. Reč je o marhuliach. Ovocie, ktoré už svojou veselou oranžovou farbou dokáže povzbudiť náladu. A nejde len o farbu, marhule sú plné látok, ako je niacín, kyselina listová, kyselina pantoténová atď., ktoré priaznivo ovplyvňujú naše nervy, pôsobia proti depresii či zlepšujú imunitu. Ako si dosýta užiť marhuľovú sezónu? Ideálnym osviežením v týchto horúcich dňoch je jednoznačne zmrzlina!
Marhuľová zmrzlina s mätou
Už sú tu a je ich všade plno, aj keď jarné mrazíky s tohtoročnou úrodou opäť pekne zatočili. Reč je o marhuliach. Ovocie, ktoré už svojou veselou oranžovou farbou dokáže povzbudiť náladu. A nejde len o farbu, marhule sú plné látok, ako je niacín, kyselina listová, kyselina pantoténová atď., ktoré priaznivo ovplyvňujú naše nervy, pôsobia proti depresii či zlepšujú imunitu. Ako si dosýta užiť marhuľovú sezónu? Ideálnym osviežením v týchto horúcich dňoch je jednoznačne zmrzlina!
Potrebujeme:
- 300 g sladkých vyzretých marhúľ
- 4 lyžice krupicového cukru
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 g 33 % smotany na šľahanie
- niekoľko lístkov mäty na ozdobu
Marhuľky opláchneme, prekrojíme, zbavíme kôstok a posypeme krupicovým cukrom. Takto pripravené a nakrájané marhule vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. V miske zmiešame tvaroh spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Zmes premiešame mixérom a môžeme ju zriediť trochou mlieka, ak sa nám zdá príliš hustá. Vychladenú smotanu vyšľaháme do tuha a po lyžiciach zapracujeme do tvarohu. Následne smotanovo - tvarohovú hmotu premiešame s rozmixovanými marhuľami. Takto pripravenú zmes naplníme buď do formičiek na zmrzlinu, ak ich máme k dispozícii, alebo hmotu vylejeme v tenkej vrstve na plech. Vložíme do mrazničky a necháme približne 2–3 hodiny mraziť do úplného stuhnutia. Asi 10 minút pred podávaním vyberieme zmrzlinu z mrazničky, aby trochu povolila. Zmrzlinu servírujeme s lístkami mäty a kúskami marhúľ.