Mexické tacos a taquitos bez lepku – priamo z vašej kuchyne
Pridané: 04.10.2022 16:13:37 Počet zobrazení: 788
04 Október 2022
Radi cestujete a ochutnávate medzinárodné kuchyne a ich špeciality? S celiakiou či alergiou na lepok to občas môže byť trošku problém, no my pre vás máme riešenie. Ak ste si na potulkách zamilovali mexické chute, tieto dva recepty budú pre vás ako stvorené. Iba s niekoľkými surovinami si môžete jednoducho pripraviť tie najlepšie bezlepkové tacos či taquitos v pohodlí domova.
Nemusíte cestovať ďaleko ani si robiť rezerváciu vo vychýrenej reštaurácii. Dnes vám dáme tipy, ako si lahodné mexické dobroty pripraviť v bezlepkovej verzii. Svojej fantázii môžete popustiť uzdu a pohrajte sa s rôznorodými omáčkami, plnkami či zdrojmi bielkovín. Poďme na to!
1. Bezlepkové domáce tacos
K azda najtradičnejším mexickým jedlám patrí tacos, ktorého obsah sa môže líšiť recept od receptu. Závisí to najmä od vašich osobných preferencií. My vám prinášame klasický recept na tacos v bezlepkovej podobe. Budete potrebovať buď kúpené bezlepkové tortilly, alebo si tortilly pripravte doma v bezlepkovej verzii podľa nášho receptu. Ďalej si nachystajte kvalitné mäsko a poctivé korenie na tacos, ktoré dodá pokrmu ten správny šmrnc.
Suroviny na domácu tortillu:
- (1 hrnček = cca 250 ml)
- 2 hrnčeky bezgluténovej chlebovej zmesi Vitacelia
- 1 hrnček bezgluténovej bagetovej zmesi Vitacelia
- 1 a ½ hrnčeka horúcej vody (cca)
- 2 PL olivového oleja
- ½ ČL morskej soli
Postup prípravy domácej tortilly:
- Zmiešame bezlepkové múky, prilejeme olej a osolíme. Horúcu vodu vlievame postupne podľa potreby – toľko, aby sa s cestom dobre pracovalo. Pracujeme zhruba s množstvom 350 – 375 ml.
- Vypracujeme cesto a zamiesime ho na dlhší pás, ktorý nakrájame na rovnaké časti. Z tohto množstva použitých surovín nám vyjde cca 10 – 12 častí. Odkrojené časti zaguľatíme a rozvaľkáme na placku.
- Pečieme na suchej panvici z oboch strán cca 1,5 minúty.
- Upečené tortilly po vybratí z panvice odkladáme do mikroténového vrecúška, aby nasali vlhkosť a teplo. Nebudú potom vysušené a bude sa s nimi krásne pracovať.
Suroviny na náplň:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 3 ČL korenia na tacos
- šťava z ½ menšej limetky
- ½ hrnčeka nasekaného ľadového alebo iného šalátu
- ½ hrnčeka nadrobno nasekaných paradajok
- 125 ml salsy
- 1 PL olivového oleja
Postup:
- Hovädzie mäso dáme na panvicu s horúcim olivovým olejom.
- Pražíme, kým sa zatiahne, pridáme korenie na tacos, šťavu z limetky a trochu vody. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť asi 20 minút.
- Hotové mäso plníme do tortíll, pridáme šalát, salsu a paradajky.
- Kto chce, môže pridať aj iné suroviny, ako napríklad avokádo, kukuricu a pod.
2. Lahodné a chrumkavé bezlepkové kuracie taquitos
Okrem tacos môžete pripraviť z bezlepkových tortíll či už sebe, alebo svojim blízkym celiatikom aj chutné chrumkavé taquitos. Rolované taquitos sú jednoduché na prípravu a chutia dokonale. Vďaka náplni v podobe kuracieho mäsa sú ľahšie stráviteľné a navyše obsahujú množstvo bielkovín. Upečte si s nami túto mexickú dobrotu.
Na kuraciu plnku budeme potrebovať:
- 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na drobné kocky
- korenie, po 1 ČL zo všetkého: mleté čili, rasca, cesnak, paprika, soľ, cibuľový prášok, čierne korenie, kajenské korenie
- 100 ml salsy
- olivový olej
- 200 g krémového syra
- 200 g nastrúhaného tvrdého syra
- avokádový olej (ideálne v spreji)
Ostatné:
- čerstvé paradajky nakrájané nadrobno
- nasekaný čerstvý šalát
- tortilly
Postup:
- Kuracie mäso obalíme v zmesi soli a korenia a opekáme na olivovom oleji. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho troškou vody a necháme 10 minút podusiť.
- Následne, keď sa vyparí voda, mäso ešte orestujeme, aby bolo chrumkavejšie.
- Hotové mäso v mise zmiešame so syrmi a salsou.
- Tortilly zohrejeme na panvici, aby sa s nimi dobre pracovalo.
- Hotovou zmesou naplníme teplé tortilly, pričom na jednu budeme potrebovať zhruba 3 PL mäsovej plnky.
- Tortilly zrolujeme (ako palacinku) a ukladáme na plech vystlaný alobalom.
- Keď máme všetky tortilly pripravené na plechu, postriekame ich avokádovým olejom a dáme piecť.
- Pečieme 18 – 20 minút na 220 stupňoch Celzia.
- Hotové upečené bezlepkové taquitos vyberieme na tanier, posypeme šalátom, paradajkami a môžeme podávať.
- Milovníci salsy si ju môžu naservírovať do malej misky vedľa a taquitos si do nej ešte namáčať.
Prajeme dobrú chuť!