Osviežujúce leto – vyrobte si doma bezlepkovú a bezlaktózovú zmrzlinu
Pridané: 07.06.2024 08:57:49 Počet zobrazení: 569
07 Jún 2024
Letné horúčavy si žiadajú osvieženie a nič nemôže schladiť chuťové poháriky lepšie ako chutná zmrzlina. Super bonusom je, ak si ju vyrobíte v pohodlí domova – bez obáv, že bude obsahovať lepok či laktózu. Do prípravy môžete zapojiť aj deti, vďaka čomu strávite spoločný čas pri zaujímavej a kreatívnej aktivite. Stačí skombinovať kvalitné suroviny, jednoduché postupy a vychutnávať si jemnú, krémovú a osviežujúcu zmrzlinu, napríklad pri bazéne. A ak ju kreatívne naservírujete, budú sa slinky zbiehať každému, komu ju ponúknete. V článku vám poradíme, ako na to.
Vanilková zmrzlina bez lepku a laktózy
Sladkastá chuť vanilky dokáže s každým receptom spraviť divy a inak to nie je ani v prípade zmrzliny. Silu jej účinkov poznali už prapôvodní obyvatelia Ameriky, neskôr aj Aztékovia, ktorí vanilku pridávali do nápoja z kakaových bôbov. Pridajte ju do domácej zmrzliny aj vy a vaše chuťové poháriky zaplesajú. Vyhnite sa však vanilínovým cukrom z obchodu, naopak, stavte na vanilkový struk alebo extrakt.
TIP: Vanilkový extrakt sa dá kúpiť v obchode, ale môžete si ho jednoducho pripraviť aj doma a mať ho vždy poruke. Budete potrebovať 200 ml kvalitného alkoholu, tri vanilkové struky a nádobku, ktorá dobre tesní. Struky vložte do nádobky, ponorte do alkoholu a nechajte lúhovať v tme približne 2 – 3 mesiace. Výsledkom bude voňavý a exotický extrakt s výraznou chuťou.
Na prípravu vanilkovej zmrzliny je nevyhnutné použiť zmrzlinovač.
Na prípravu vanilkovej zmrzliny budete potrebovať:
- 140 g orechov kešu
- 375 g rastlinného mlieka
- 80 g javorového sirupu
- 30 ml (2 PL) kokosového masla
- 10 ml (2 ČL) vanilkového extraktu
- prístroj na výrobu zmrzliny
Postup:
- Všetky suroviny spolu rozmixujte a vzniknutú zmes nalejte do nádoby zmrzlinovača.
- Zmrzlinovač spustite podľa pokynov výrobcu a čakajte, kým bude zmrzlina hotová.
Jahodová zmrzlina bez lepku a laktózy
Ovocná zmrzlina predstavuje v letných mesiacoch ideálnu formu osvieženia. Ku klasickým príchutiam, ktorými azda nikto nepohrdne, patrí aj jahodová. Milujú ju deti aj dospelí. Či už si jahôdky dopestujete v záhrade, kúpite na trhu, prípadne v obchode, alebo ich vyberiete z mrazničky, určite ich použite aj na prípravu fantastickej zmrzliny. Jahody obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, vlákniny, ale aj omega-3 mastné kyseliny.
Na prípravu jahodovej zmrzliny nie je potrebné použiť zmrzlinovač.
Na prípravu jahodovej zmrzliny budete potrebovať:
- 200 g jahôd (môžete použiť aj mrazené)
- 100 ml kokosového mlieka v plechovke
- med alebo iné sladidlo podľa preferencií (môžete vynechať)
Postup:
- Všetky suroviny rozmixujte, nalejte do nádoby vhodnej do mrazničky a dajte mraziť aspoň na 3 hodiny.
- Ak použijete mrazené jahody, postup je rovnaký, no zmes sa už nemusí mraziť, môže sa rovno podávať.
Mangovo-kokosová zmrzlina bez lepku a laktózy
Ak si chcete dopriať trochu exotiky, môžete to vyskúšať napríklad s mangom. V kombinácii s kokosom zaručí skvelú chuť, ktorú si zamilujete. Navyše mango je plné vitamínov a minerálov – je ideálnou zásobárňou vitamínu C. Obsahuje aj antioxidanty, betakarotén a vitamín A.
Vedeli ste, že?
História zmrzliny siaha do dávneho obdobia – až dvesto rokov pred naším letopočtom. Jednou z prvých krajín, kde zmrzlina vznikla, bola Čína. Nebola však rovnaká ako dnes, väčšinou išlo o ľad či sneh dovážaný z hôr a zmiešaný s ryžou a mliekom. V arabských krajinách pridávali k zmrznutej hmote rozdrvené ovocie, čo bol v podstate predchodca dnešného sorbetu.
Na prípravu mangovo-kokosovej zmrzliny nie je potrebné použiť zmrzlinovač.
Na prípravu mangovo-kokosovej zmrzliny budete potrebovať:
- 1 šálku kokosového mlieka z konzervy s nízkym obsahom tuku
- 3 šálky na kocky nakrájaného a zmrazeného manga
- 3 lyžice javorového sirupu alebo iného sladidla
Postup:
- Predtým ako sa pustíte do výroby samotnej zmrzliny, nakrájajte mango na kocky a dajte ho zamraziť na 4 – 5 hodín.
- Následne rozmixujte vo vysokorýchlostnom mixéri kúsky manga, kokosové mlieko a sladidlo. Mixujte dovtedy, kým nezískate požadovanú štruktúru zmrzliny.
- Zmes nalejte do nádoby a následne môžete podávať.
Kreatívne tipy na podávanie zmrzliny
Fantázii sa medze nekladú, a preto ak v kuchyni obľubujete kreativitu, aj servírovanie zmrzliny môže dosiahnuť úplne iný level. Všakovakými ozdobami potešíte deti, ale prekvapíte aj návštevu, ktorá takéto osvieženie v horúcich dňoch istotne uvíta. Do prípravy sa s radosťou zapoja aj deti, pre ktoré to bude zaujímavá a iste aj edukatívna aktivita. Navyše ak priložia ruku k dielu a samy si zmrzlinu pripravia či ozdobia, bude im chutiť ešte viac.
V čom podávať zmrzlinu?
- Sklenené servírovacie misky
- Zmrzlinové poháre na stopke alebo poháre so široko otvoreným kalichom
- Počas detských osláv jednorazové papierové poháriky, prípadne bezlepkové kornútiky
- Upečené bezlepkové košíčky
- Rôzne tvary vykrojené pomocou formičiek na pečenie, napríklad srdiečka, hviezdičky, zvieratká a pod. (ak má na to zmrzlina vhodnú konzistenciu)
TIP: Ak sa chystáte podávať zmrzlinu v pohároch, vopred ich zmrazte. Vďaka tomu sa bude zmrzlina pomalšie topiť. Prípadne použite poháre z dvojitého skla.
Čím ozdobiť zmrzlinu?
Do misiek naložte kopčeky zmrzliny a ozdobte ich podľa vlastnej fantázie a preferencií. Môžete sa pohrať s rôznorodými surovinami, ku ktorým patria napríklad:
- ovocie (pokojne to isté, z ktorého je vyrobená samotná zmrzlina, prípadne iné, napríklad jahody, čučoriedky, maliny, mango, banány, melón, ananás a pod.),
- kokosové čipsy alebo podrvené oriešky,
- kúsky mäty, levandule či jedlých kvetov,
- javorový, datľový, ryžový alebo kokosový sirup na poliatie.
Akým iným spôsobom možno podávať zmrzlinu?
Ak sa vám klasika ako zmrzlinový pohár zunovala, existujú aj iné možnosti. Skúste napríklad:
- bezlepkové palacinky so zmrzlinou,
- bezlepkové vafle so zmrzlinou,
- bezlepkové brownies so zmrzlinou,
- kávu so zmrzlinou.
Prajeme vám dobrú chuť. Budeme radi, ak sa s nami v komentároch podelíte o svoje výtvory.