Pohánkový kváskový chlieb
Pridané: 18.03.2022 12:00:00 Počet zobrazení: 1059
18 Marec 2022
Kedysi naše staré mamy pripravovali kváskový chlieb bežne. Postupom času však dlhú prípravu kvásku nahradilo pohodlnejšie droždie. Dnes je však kváskovanie stále populárnejšie a kváskovať skúšajú všetky generácie. Kváskovať sa však dá aj bezlepkovo! Ako? To sa dozviete v dnešnom recepte.
Pohánkový kváskový chlieb
Ako na pohánkový kváskový chlieb? Samotná pekárska časť Vás nepripraví o veľa času, ale spolu s kysnutím Vám celková príprava pohánkového kváskového chlebíka zaberie viac ako 13 hodín.
Podobne ako pri príprave iných druhov chleba budeme potrebovať cesto a kvások.
Na cesto potrebujeme:
- 700 g pohánkovej múky,
- 10 g soli,
- štipka rasce
- 700 ml vody
Na kvások potrebujeme:
- 20 g pohánkovej múky,
- 70 ml vody
- 30 g kukuričnej múky
Kvások pripravíme zmiešaním všetkých potrebných surovín a necháme 6 hodín pri bežnej teplote napučať. Po napučaní si nachystáme cesto tak, že veľmi dôkladne zmiešame suroviny spolu s hotovým kváskom a dáme do väčšej formy na pečenie. Takto pripravené cesto necháme opäť nakysnúť približne 6 hodín. Pri tomto procese cesto zdvojnásobí svoj objem. Posledným krokom je pečenie, cesto vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 80 minút.