Ravioly so špenátom a ricottou
Pridané: 18.08.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 778
18 August 2023
Recept stvorený pre milovníkov cestovín – bezlepkové ravioly so špenátom a krémovou ricottou. Táto jednoduchá, no elegantná kombinácia chutí očarí naozaj každého na prvé zahryznutie. Neváhajte a poďte si s nami pripraviť domáce bezlepkové ravioly.
Bezlepkové ravioly so špenátom a ricottou
Vedeli ste, že ravioly majú korene v Taliansku a prvá zmienka o nich pochádza z polovice 14. storočia? V benátskom rukopise sa objavujú ravioly plnené blanšírovanými a mletými bylinkami zmiešanými s vyšľahanými vajcami a čerstvým syrom pomaly varené vo vývare a korenené „sladkým a silným korením". Naši predkovia mali veľmi dobrý nos na výber surovín. My si dnes pripravíme ravioly v bezlepkovej variante plnené špenátom a ricottou.
Potrebujeme:
na cesto:
- 95 g mandľovej múky,
- 25 g kokosovej múky,
- 2 lyžičky xantánovej gumy,
- ¼ lyžičky soli,
- 1 vajcia veľkosti M,
- 2 lyžičky jablčného octu,
- 1-2 lyžice vody
na náplň:
- 1 lyžica olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 400 g čerstvého špenátu,
- 250 g ricotty,
- 40 g strúhaného parmezánu,
- 30 g píniových orieškov,
- ¼ lyžičky muškátového orieška,
- soľ a korenie,
- 1 žĺtok
pred podávaním:
- 55 g masla,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 vetvičky tymiánu,
- 2 vetvičky rozmarínu,
- hrsť strúhaného parmezánu,
- hrsť cherry paradajok
Cesto je dobré pripraviť pár hodín vopred, aby malo možnosť odpočívať v chladničke. Jeho príprava je jednoduchá – vo väčšej miske zmiešame obe múky, xantánovú gumu, prilejeme jablkový ocot a rozmiešané vajcia. Na záver prilejeme vodu a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky odpočívať.
Medzitým si pripravíme náplň tak, že na panvici orestujeme prelisovaný cesnak, ku ktorému pridáme špenát a znížime plameň. Necháme vypariť prebytočnú vodu a zložíme z platničky. Vychladnutý špenát nasekáme nadrobno a zmiešame s ricottou, strúhaným parmezánom, píniovými orieškami a muškátovým orieškom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a do zmesi miešame vaječný žĺtok.
Teraz prichádza tá najzábavnejšia časť – plnenie raviol. Cesto si rozvaľkáme na čo najtenšiu placku a s pomocou pohára s tenkým okrajom, priemerom 5 - 6 cm vykrojíme po dvojiciach do cesta kolieska. Na prvý diel ravioly dáme lyžičku zmesi so špenátom a navlhčíme obvod kolieska. Následne priložíme druhú časť ravioly a okraje pritlačíme vidličkou. Rovnaký postup zopakujte u ostatných.
Pripravené ravioly ukladáme na plech alebo na väčší tanier, ktorý následne vložíme na 15 minút do mrazničky.
V panvici rozohrejeme olej, necháme rozpustiť maslo, pridáme nakrájaný cesnak, bylinky a všetko orestujeme. K zmesi pridáme hotové ravioly a opekáme zhruba 1 - 2 minúty z každej strany. Hotové ravioly ihneď podávame posypané strúhaným parmezánom a ozdobené nakrájanými cherry paradajkami.
Dobrú chuť!