SK CZ

  • Otvorenie e-shopu január

Sladká Veľká noc – aké bezlepkové zákusky upiecť?

Pridané: 18.03.2024 11:26:48 Počet zobrazení: 618

18 Marec 2024

Aká by to bola Veľká noc bez času stráveného za jedným stolom s najbližšími? Nemusíte si odopierať sladké slasti sviatkov jari ani v prípade, že ste „bezlepkáči“, radšej si veľkonočné chvíle s rodinou spríjemnite sladkými pochúťkami v bezlepkovej verzii podľa našich receptov. Poďte si s nami pripraviť bezlepkové laskonky, pasku či zázvorníky.

Sladká Veľká noc – aké bezlepkové zákusky upiecť?

Bezlepkové orechovo-kokosové laskonky

Laskonky patria k obľúbeným dezertom Slovákov, no vedeli ste, že sú populárne aj vo svete? Zahraničným turistom chutili natoľko, že sa vďaka nim umiestnili v prestížnom gastronomickom rebríčku portálu Taste Atlas na úžasnom 38. mieste a zaradili sa tak medzi stovku najlepších sušienok sveta.

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 5 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL bezlepkovej múky

Na plnku (krém):

  • 1 Zlatý klas
  • 250 ml mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 5 PL uvarenej kávy

Postup:

  1. Nad parou na miernom ohni šľahajte bielky s cukrom, kým sa nezahrejú (zhruba 6 – 9 minút). Na ich teplotu a čas dávajte naozaj pozor, aby sa bielky neuvarili.
  2. Potom šľahajte mimo pary, až kým nevznikne lesklá hustá hmota.
  3. Vzniknutú hmotu rozdeľte rovným dielom do dvoch misiek. Hmotu v jednej miske zmiešajte s orechmi a ½ PL múky, druhú polovicu zmiešajte s kokosom a taktiež s ½ PL bezlepkovej múky.
  4. Na plech vystlaný papierom na pečenie položte formu na laskonky a otvory naplňte cestom. Vrch uhlaďte stierkou a pomaličky odstráňte formu.
  5. Dajte sušiť do rúry vyhriatej na 110 °C na cca 35 minút.
  6. Kým sa laskonky sušia, pripravte hustý krém z mlieka a zo Zlatého klasu. Posypte ho vanilínovým cukrom, aby sa na ňom nevytvorila koža, a nechajte vychladnúť.
  7. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
  8. Hustý krém zo Zlatého klasu po troškách vmiešajte do maslovej peny.
  9. Keď vznikne hmota, postupne pridávajte kávu.
  10. Na polovicu hotových a vychladnutých laskoniek natrite krém, príp. ak chcete krajší efekt, môžete ho naniesť cukrárskym vreckom a pritlačiť zvyšnými laskonkami.
  11. Dajte stuhnúť do chladničky najlepšie do druhého dňa.
  12. Kto chce, môže laskonky ešte pred uložením do chladničky pofŕkať roztopenou čokoládou.

bezlepkove-orechovo-kokosove-laskonky

Bezlepková veľkonočná paska (mazanec)

Vedeli ste, že názov paska pochádza z pomenovania jarnej židovskej slávnosti Pesach a jeho pogréčteného tvaru Pascha ako oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista? V minulosti sa tradične piekla tesne pred Veľkou nocou, aby sa mohla v nedeľu ráno spolu s ostatnými potravinami odniesť na posvätenie.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 400 g bezlepkovej múky na kysnuté pečivo
  • 200 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 20 g droždia
  • 100 g masla + trochu na vymastenie formy
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • cca 20 – 25 g plátkov mandlí

Postup:

  1. Z mlieka izbovej teploty, droždia a cukru vymiešajte kvások a nechajte ho aspoň 10 minút podkysnúť.
  2. Zatiaľ v mise zmiešajte múku, mäkké maslo nakrájané na drobné kúsky, žĺtky a vanilínový cukor.
  3. Do misy pridajte aj nakysnutý kvások a všetko spolu dobre vymiešajte, aby vzniklo vláčne cesto. Vypracované cesto zakryte utierkou a dajte aspoň na hodinku kysnúť na teplé miesto.
  4. S vykysnutým cestom pracujte na doske pomúčenej bezlepkovou múkou. Cesto rozkrojte na štyri rovnaké časti, z ktorých vytvarujte menšie bochníčky.
  5. Tortovú formu vymastite maslom a poukladajte do nej všetky bochníčky vedľa seba.
  6. Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.
  7. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 40 – 45 minút.
  8. Pred krájaním a servírovaním nechajte pasku vychladnúť.
  9. Podávajte napríklad natretú maslom, džemom, s mliekom či teplým kakaom, jednoducho podľa chuti.

bezlepkova-velkonocna-paska

Klasické orechové šuhajdy bez lepku

Tento sviatočný nepečený zákusok v papierovom košíčku je ako stvorený pre každého milovníka čokolády. Okrem nej tvorí šuhajdu šťavnatá stredná vrstva, väčšinou orechová, no a typická je aj rumová príchuť. Pripravte si s nami rokmi overené šuhajdy, ktoré sú prirodzene bez lepku.

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 400 g horkej čokolády
  • 125 g masla

Na plnku:

  • 250 g na sucho (na panvici) opražených a nasekaných vlašských orechov (nasekajte až po opražení)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 1 a ½ PL rumu
  • 1 vanilínový cukor

Postup:

  1. V antikorovej mise alebo hrnci zmiešajte mäkké maslo nakrájané na tenšie plátky s nalámanou čokoládou a nechajte roztopiť nad parou (vo vodnom kúpeli).
  2. Do pripravených papierových košíčkov nalejte trochu roztopenej čokolády. Vezmite lyžičku a v košíčkoch ňou prejdite od stredu až k okrajom, aby ste na ne dostali čokoládu aspoň do polovice výšky košíčka. Takto pripravené ich dajte stuhnúť do chladničky.
  3. Zatiaľ čo košíčky tuhnú, v hrnci si pripravte plnku z mlieka, vanilínového cukru, kryštálového cukru a masla – nechajte za stáleho miešania roztopiť. Do mliečnej zmesi následne pridajte nasekané orechy, nechajte cca 5 minút povariť a odstavte.
  4. Do vychladnutej orechovej zmesi prilejte rum a zamiešajte.
  5. Hotovú orechovú plnku vrstvite do vychladnutých čokoládových košíčkov a na záver polejte zvyšnou polovicou čokolády. Ozdobte orieškom či strúhaným kokosom a opäť dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny.

bezlepkove-orechove-suhajdy

Bezlepkové zázvorníky

Tradičné sušienky, ktorých vôňa sa mnohým spája hlavne s Vianocami, no verní fanúšikovia si ich radi vychutnajú aj cez Veľkú noc. Práve preto dnes pre vás máme recept na ich bezlepkovú verziu.

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 300 g práškového cukru
  • 380 g bezlepkovej múčnej zmesi na koláče
  • 3 vajcia
  • ½ KL sódy bikarbóny
  • 25 g mletého sušeného zázvoru
  • 2 PL oleja

Postup:

  1. Práškový cukor vymiešajte s olejom, vajíčkami, so sódou bikarbónou a s mletým sušeným zázvorom. Do zmesi postupne primiešajte múku a vypracujte cesto.
  2. Na doske poprášenej práškovým cukrom z bochníčka vyvaľkajte cesto hrubé asi 6 mm a vykrajujte formičkami.
  3. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich voľne sušiť 10 hodín.
  4. Potom dajte zázvorníky piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na cca 15 minút.

bezlepkove-zazvorovniky

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

m