Svieži losos so šalviou a citrónom
Pridané: 04.07.2022 13:22:46 Počet zobrazení: 386
04 Júl 2022
K príprave obľúbeného lososa často používame rôzne bylinky. Vyskúšali Ste už kombináciu šalvie a citrónu? Vynikajúco sa hodí k tejto delikátnej rybke bez kostí. Ako prílohu sme tentokrát vybrali bezlepkové ňoky, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý.
Svieži losos so šalviou a citrónom
Losos je v našich zemepisných šírkach veľmi obľúbenou rybou. Nielen kvôli jeho chuti a jednoduchej príprave, ale aj kvôli faktu, že neobsahuje žiadne kosti. Pri jeho konzumácii sa teda nemusíte obávať, že narazíte na čo i len maličké kostičky. Vo svete existuje niekoľko druhov lososov a taktiež veľké množstvo receptov, ako pripraviť túto delikátnu rybu. Ak Ste ešte nevyskúšali kombináciu šalvie a citrónu s lososom, určite odporúčame. Jednoduchá a rýchla príprava zaručí, ľahké a chutné jedlo, ideálne ako letný obed.
Potrebujeme:
- 4 filety z lososa s kožou
- 1 lyžička repkového oleja
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 8 lístkov šalvie
- 2 šalotky
- šťava z polovice citróna
- nakrájaný citrón na ozdobu
- soľ
- korenie
Na bezlepkové ňoky:
- 1 kg nemúčnych zemiakov
- 250 g ryžovej krupičky
- 50 g kukuričnej krupice
- 100 g múky
- soľ
- parmezán (voloteľné)
Začneme netradične, prípravou prílohy, ktorá sa pripravuje podstatne dlhšie ako losos. Zemiaky uvaríme, pozor však, aby neboli rozvarené. Nastrúhame ich najemno, pridáme krupice, múku, ak chceme ochutiť, môžeme pridať trochu parmezánu, prisolíme a zmiešaním vytvoríme kompaktné cesto. Dosku posypeme trochou múky a vyvaľkáme valčeky, nožom odkrajujeme kúsky a vidličkou vytlačíme vzorku. Vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme 1-2 minúty, do doby než nevyplávajú na povrch. Príloha je hotová. Pustíme sa na prípravu ryby. Na teflónovej panvici na 2 lyžiciach masla opražíme nakrájanú šalotku, pridáme 4 natrhané lístky šalvie a uvarené ňoky. Na panvici restujeme dozlatista a následne stiahneme zo sporáku a odložíme bokom do nádoby. Filety lososa osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme z oboch strán. Na panvici od ňokov rozohrejeme olej so zvyšným maslom. Orestujeme zvyšnú natrhanú šalviou a položíme na panvicu filety kožou dole. Pečieme zhruba 5 – 7 minút, kožu kontrolujeme aby nezhorela. Filety obrátime a pečieme ďalších 5 minút. Ku koncu pečenia prelejeme citrónovou šťavou. Filety servírujeme s bezlepkovými haluškami s maslom a šalviou a ozdobené plátkami citróna.