Vianočná bezlepková torta
Pridané: 27.12.2021 13:00:00 Počet zobrazení: 871
27 December 2021
Máte v rodine oslávenca, ktorému narodeniny vyšli práve do adventného obdobia? S nami ho nemusíte odbiť len cukrovinkami. Máme v zásobe úžasnú tortu, ktorá sa k vianočnému obdobiu skvele hodí.
Vianočná bezlepková torta
Máte v rodine oslávenca, ktorému dátum narodenín spadá práve do adventného obdobia? S nami ho nemusíte odbiť len cukrovinkami. Máme v zásobe úžasnú tortu, ktorá sa k vianočnému obdobiu skvele hodí.
Potrebujeme:
- 250 g bezlepkovej múky
- 50 g mandľovej múčky
- 1 lyžička xantánu
- štipka soli
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- 5 bielkov veľkosti L
Na náplň:
- 180 g kvalitného ríbezľového džemu
Na krém:
- 300 g zmäknutého masla
- 397 g Salka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- vetvička rozmarínu
- 4 celé škoricové drievka
- červené ríbezle, maliny alebo čerstvé brusnice
- práškový cukor na posypanie
- červené gélové farbivo
- cukrové perly
V prvom kroku bezlepkovú múku zmiešame s mandľovou múčkou, xantánom, soľou a kypriacim práškom. Vo vyššej nádobe následne vyšľaháme bielky. Akonáhle budú mať penovú konzistenciu, postupne k nim za stáleho miešania prisypávame 100 g cukru a vyšľaháme hustý sneh. V druhej vyššej nádobe rozmixujeme zmäknuté maslo, ku ktorému pridáme 150 g cukru a mlieko. Zmes vymiešame dohladka, aby nikde neboli hrudky. Takto pripravenú maslovú zmes primiešame k sypkej zmesi a vytvoríme tak hladké cesto bez hrudiek. Pripravíme si 2 tortové formy s priemerom cca 20 cm, ktoré si vyložíme papierom na pečenie. Potom do nich rovnomerne rozdelíme cesto a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C . Pečieme zhruba 20 - 25 minút, podľa nastavenia Vaše rúry. Po dopečení necháme korpusy úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém tak, že zmäknuté maslo rozmixujeme a postupne za stáleho miešania k nemu prilievame Salko. Na záver k zmesi pridáme vanilkový extrakt. Tretinu krému preložíme do zdobiaceho vrecka. Vychladnutý spodný korpus preložíme na väčší tanier a zdobiacim vreckom urobíme po obvode dve tesné kružnice. Uprostred nám vznikne priestor, ktorý zaplníme džemom. Na takto pripravený spodný korpus priložíme druhý, vrchný korpus a celú tortu potrieme dohladka zvyšnou časťou 1/3 krému (ak nám ostal). Celú tortu dáme na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Vychladenú, stuhnutú tortu teraz potrieme zvyšnými 2/3 krému, ktorý sme mali doteraz bokom a všetko pekne vyhladíme. Zdobenie je vec vkusu každého z nás, my Vám ponúkneme malý tip. Pomocou gélovej červenej farby a čistého štetca urobte po dolnom obvode rôzne dlhé červené ťahy. Na vrch vyskladajte ovocie, škoricu a rozmarín, posypte cukrovými perlami. Pokiaľ Vám zostal krém, môžete tortu ozdobiť po dolnom obvode. Takto ozdobenú tortu vložíme ešte aspoň na pol hodiny do chladničky. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.