Zelené karí so špargľou
Pridané: 17.03.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 723
17 Marec 2023
Od apríla začína sezóna špargle aj v našom zemepisnom pásme. Aby ste nezabudli na túto úžasnú a chutnú zeleninu, prinášame Vám recept na zelené karí práve so špargľou. Ako prílohu sme tentokrát zvolili basmati ryžu, ktorá recept pekne doplní.
Zelené karí so špargľou
V apríli začne sezóna špargle a my Vám prinášame recept, aby ste na túto vynikajúcu zeleninu nezabudli a do sýtosti sa najedli. Napriek tomu, že nepatrí k tradičným druhom zeleniny v našich končinách, je veľmi obľúbenou. Niet sa čomu čudovať, špargľa totižto obsahuje mnohé vitamíny minerálne látky, posilňuje nervy, ba dokonca omladzuje bunky. Dajte nám vedieť o koľko rokov ste po našom recepte omladli :). Tak poďme na to!
Potrebujeme:
- 1 hrnček ryže basmati
- 2 lyžičky kokosového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 1 lyžica nasekaného čerstvého zázvoru
- 100 g varených kreviet
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka soli
- zväzok zelenej špargle
- 2 lyžice zelenej karí pasty
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 hrnčeky baby špenátu
- 1½ lyžičky trstinového cukru
- 1 lyžička ryžového octu
- ½ lyžičky limetkovej šťavy
- 1½ lyžičky sójovej omáčky
- čerstvý koriander na ozdobu
V úvode receptu si pripravíme ryžu, ktorú pred varením poriadne prepláchneme vodou. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, následne znížime plameň a vsypeme doň ryžu. Osolíme a povaríme približne 30 minút. Keď je ryža hotová scedíme ju, prikryjeme a udržujeme v teple. V hlbšej alebo wok panvici rozpálime olej, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Do panvice pridáme umytú a nakrájanú špargľu (zbavenú drevnatých koncov), olúpanú a nakrájanú mrkvu a restujeme cca 3 minúty. Potom pridáme karí pastu a za stáleho miešania povaríme ďalšie 2 minúty. K orestovanej zelenine prilejeme kokosové mlieko a prisypeme cukor. Celú zmes necháme prejsť varom, následne znížime plameň a varíme ešte ďalších 5 - 10 minút, kým špargľa a mrkva nezmäknú. Minútu pred koncom pridáme varené krevety a vmiešame baby špenát, ktorý len zľahka vmiešame. Na záver zmes dochutíme ryžovým octom a sójovou omáčkou. Podľa chuti ešte celé osolíme a podávame s uvarenou ryžou. Jedelo môžeme dozdobiť lístkami čerstvého koriandra.
Prajeme dobrú chuť!